Är du sugen på nytt jobb men stressar över att gå på en intervju? Att gå på en intervju kan vara nervöst men oroa dig inte. Här kommer knepen så att du nailar din nästa intervju.

Förarbetet – väldigt viktigt!

Ett första tips från mig är att lägga ner lite tid på förarbetet. Börja med att läsa på om företaget, det vill säga allt ifrån vad företaget gör till vad exakt som krävs för rollen.  Kolla företagets Linkedin. Där kan du se dina framtida kollegor – har ni gemensamma kontakter? Hur verkar gruppdynamiken? Vilka värderingar har företaget? Är dessa viktiga för dig?

Genom att lägga ner lite tid på förarbetet så slipper du den värsta nervositeten och personen som intervjuar dig kommer bli imponerad över att du har koll på vad företaget gör. En riktig win-win situation!

Dags för intervjun!

Nu kommer vi till det momentet som gör många nervösa –intervjun. Vilka kläder ska jag ha på mig? Hur ska jag vara på de där jobbiga frågorna? Hur ska jag tänka överlag? Många frågor ställer vi oss själva inför en intervju. Här har du en liten checklista som kan vara bra att se över:

"Från”/>

  • Kom i tid
  • Klä dig helt och rent (inte shorts, t-shirt oavsett roll)
  • Bemästra ditt eget cv! Var beredd på att beskriva dina tidigare erfarenheter, kvalifikationer och hur de ”mappar in” mot kravspecen och det som intervjuaren beskriver.
  • Var påläst! Ju bättre påläst du är desto lättare kan du själv ”mappa in” dig mot jobbet.
  • Håll dig till det som är relevant och undvik utsvävningar! Vad du gjorde för 10 år sedan kanske inte är relevant för detta jobb. Undvik långa utsvävningar – du vill inte att intervjuaren ska tappa fokus och få svårt att se hur du matchar mot rollen.
  • Var uppmärksam på intervjuarens kroppsspråk (början hen bläddra i papper, ”återgå” till intervjuformuläret, försöka få tillbaka ordet… är det troligtvis dags för dig att sluta prata och ge bollen tillbaka till intervjuaren)
  • Var uppmärksam på ditt eget kroppsspråk (armarna i kors signalerar att du inte är mottaglig för information, armarna bakom huvudet signalerar härskarteknik).
  • Vissa frågor kan kännas uttjatade, men… Frågor som ”dina svagheter, hur du fungerar i grupp, framtidssyn” kan kännas uttjatade, men är trots det ofta förekommande. Ligg steget före och klura redan hemma ut vad du ska svara på de frågorna om de kommer upp. Försök inte heller få din svaghet att låta som en styrka.
  • Våga ställa frågor! Det visar på intresse och att du är seriös. Det är trots allt inte bara intervjuaren som ska imponeras av dig – lika viktigt är det att du tycker positionen låter intressant för det du söker.

Pjuu… Nu är det över!

Härligt, nu är du klar. Eller – nästan i alla fall. Ett tips är att mejla ett tack för intervjun och att du ser fram emot återkoppling. Ni kanske fick kontakt via Linkedin – men om inte så är ännu ett tips att lägga till rekryteraren eller chefen som höll intervjun med dig på Linkedin (detta om du upplevde att intervjun gick bra)

Lycka till!

Prenumerera på bloggen

Agnes Holmberg Agnes Holmberg

Agnes är utbildad inom personal och organisation och har arbetat inom IT sedan 2011, med allt från breda HR-frågor till rekrytering och search av systemutvecklare. Idag arbetar hon som konsultchef på Wise IT inom området service desk och support. Agnes tycker att variationen är det som är roligast i hennes arbete och hon drivs att skapa relationer!