Är ni på jakt efter en ny IT-arkitekt? Kul! Men vad betyder det för er och vad innebär rollen, egentligen? IT-arkitekt är generellt ett brett yrke som sträcker sig från IT till ett mer övergripande verksamhetsperspektiv.

Olika titlar för IT-arkitekter

Exempel på titlar i arkitektdjungeln:

  • Lösningsarkitekt
  • Verksamhetsarkitekt
  • Enterprisearkitekt
  • Business arkitekt
  • Mjukvaruarkitekt
  • Infrastrukturarkitekt

Vad innebär titlarna egentligen?

Fundera kring vad dessa titlar innebär för dig. Innebär det ett fokusområde eller flera? Är det en chefsposition? Är rollen kopplad till IT i form av utveckling, test och programmering? Vad ska IT-arkitekten göra? Vad behöver ni i er organisation?

Dessa frågor ställer jag även mig själv i en rekryteringsprocess av en IT-arkitekt. Frågorna besvaras mest konkret av någon som själv arbetar som arkitekt, vilket säkerställer en bra match för tjänsten de eventuellt ska fylla. Skillnaden mellan att rekrytera en utvecklare och en IT-arkitekt är nämligen att arkitekten själv oftast vet bäst vad rollen innebär.

"Från

Jag har under flera intervjuer låtit arkitekten i fråga styra och ställa lite. De tycker om att få stå i centrum och fylla i mina meningar när jag ibland kan ha svårt för att förklara rollen i detalj eller med arkitektoniska begrepp. De är experter på det här. Vissa förklarar det bra verbalt, andra tycker om att rita upp en hel organisation på tavlan.

Skillnader mellan IT-arkitekter och utvecklare

En utvecklare behöver oftast information om den tekniska plattformen, hur teamen fungerar, vad utvecklarens roll kommer att innebära och fokusområden/arbetsuppgifter, gärna i detalj. En IT-arkitekt vet ofta mycket från att enbart ha läst en annons eller en kravspecifikation – det är en del av deras jobb!

Min erfarenhet är att IT-arkitekter brinner så pass mycket för sin roll att de utan problem kan förstå vad som krävs för att klara av jobbet. Oftast har de arbetat med liknande arbetsuppgifter och kan bidra med lösningar och idéer på hur en organisation kan förändras till det bättre. De tänker långsiktigt, mer så än en utvecklare. En utvecklare tänker oftast på nuet, vad utvecklaren kodar och hur det påverkar applikationen, integrationen i sin helhet. En arkitekt tänker mer ur ett organisationsperspektiv, ur ett säkerhetsperspektiv, hur verksamheten respektive IT kommer att påverkas samt hela koncernen.

Utvecklare respektive arkitekter har helt olika ansvarsområden. Men ändå går rollerna hand i hand, varför? För de behöver samarbeta. Arkitekten ska kunna kommunicera både affärsmässigt och tekniskt, vara bryggan mellan verksamheten och IT. Utvecklaren använder då arkitekten som en ”mellanhand” och ett stöd, då verksamheten oftast inte kan förstå sig på de tekniska och IT-tunga begrepp som en utvecklare gärna använder.

Rekrytera IT-arkitekt – tips!

Att rekrytera IT-arkitekter är utmanande. Det är komplext i form av att hitta rätt typ av arkitektkompetens samt matcha kompetensen mot den som efterfrågas. Det innebär också att man som rekryterande chef eller partner måste förstå vad rollen innebär. Är du en HR-partner i en rekrytering av den här typ av roller så är mitt bästa tips att involvera någon som kommer att ingå i samma team som den nya kollegan, någon som har full förståelse vad som behövs och vad som krävs.

Har du funderingar eller utmaningar vad gäller rekrytering av arkitekter? Tveka i så fall inte att  höra av dig till mig på parisa.zafaranian@wiseit.se. Jag hjälper gärna till att bena ut frågetecknen!


Mer läsning kring arkitekter och utvecklare (länk till Techworld) : Striden hårdnar mellan utvecklare och arkitekter

Prenumerera på bloggen

Profilbild Parisa Zafaranian

Rekryteringskonsult

Parisa arbetar som rekryteringskonsult i Wise IT:s utvecklingsteam, som specialiserar sig inom frontend, backend, fullstack, arkitektur och test. Hon har en djup IT-rekryteringsbakgrund samt kommer från en tungt IT-orienterad familj. Parisa drivs av att matcha rätt kandidat med rätt tjänst och vill ständigt utveckla sina IT kunskaper med hjälp av sina kandidater och uppdrag!