IT Support & Operations

Rekrytering och konsulter inom IT-support, infrastruktur, systemadministration, molntjänster och IT-drift.

Business IT

Rekrytering och konsulter - ledare och verksamhetsnära roller inom t.ex. projektledning, kravanalys, test och affärssystem.

Software & Development

Rekrytering av utvecklare – med specialisering inom backend och frontend, DW/BI-databas, mjukvaruarkitekter och CTO-roller.

Wise IT Inhouse

Din professionella rekyteringspartner inhouse hos er - IT-rekryterare, IT-researchers, konsultation och rekryteringsåtaganden.

Blogg

Trender på IT-arbetsmarknaden inför 2021

En andra våg av denna pandemi, nya restriktioner, presidentval som drog ut på tiden och vintern runt hörnet. Vad innebär det här för oss och våra kunder? Vi har lyssnat på vad kunder och kandidaterna säger, och tänkte nu dela med oss lite kring vilka tendenser vi kan se på marknaden!

Konsultväxling

Vi märker att allt fler större, speciellt konsulttunga eller tekniktunga bolag, ser över sina kostnadsposter. Som del av det ingår att se över hur många konsulter man har inne, och om det finns möjlighet att byta ut några av dessa med anställda medarbetare, alternativt om befintliga konsulterna är öppna för att gå över i anställning själv. Detta inte sagt att det är slutet för konsulten, men att man ser över andelen. Konsulter kommer oavsett behövas framåt, speciellt vid projekt, större implementeringar, föräldraledigheter eller arbetspeakar i organisationen

Ta in en IT-rekryterare eller IT-researcher som hjälper att sourca kandidater

En stark trend vi sett senaste åren, är att allt fler bolag bygger upp sin interna talent aquisition team. Det här är av fler orsaker såsom att fler resurser behövs för att lyckas attrahera, rekrytera och behålla kompetensen på en marknad där många försöker attrahera samma målgrupper. Ytterligare faktorer är för att säkerställa en god kandidatupplevelse, och för att möjliggöra det proaktiva byggandet av ett kvalitativt kandidatnätverk. Vi har senaste åren, och kanske extra mycket senaste månaderna, kunnat se att företag som i dessa tider är stabila och kan växla upp, ser sin chans att växla upp med kompetens i tider då det är stor rörlighet på marknaden. (Läsningstips: Gör dig redo för stor rörlighet på IT-arbetsmarknaden under hösten 2020). Denna punkt knyter delvis an till ovan (konsultväxling).

Färre ska göra mer

”Effektivisering”, ”verksamhetsnära”, ”pausar nya projekt”, ”Backloggen växer”…the list goes on. Något jag hör från många av de ansvariga inom IT i Stockholmsområdet, är att de har behövt ”banta” sina organisationer inom IT, men att de fortsatt har höga krav på sig. Det många säger är att de nu är färre, som behöver göra lika mycket eller mer än då de var fulltaliga. Backloggen växer, och jag blir orolig för hållbarheten för medarbetarna men även cheferna inom IT.

Data är det ”nya” guldet

Kan till viss del anse att det här uttrycket är lite uttjatat då man pratade om det ”nya” guldet hur länge som helst! Men nu verkar det som att organisationerna verkligen har kommit igång med detta. Business intelligence, business analysts, data scientists, data engineers…folk som kan knåda siffror för bättre beslut blir allt hetare på marknaden och allt fler börjar rigga upp sina interna organisationer för att inte halka efter på den resan.

”Verksamhetsplanering under osäkra tider”

Hela denna höst känns det som att många suttit fullt fokuserade med verksamhetsplanering och budgetering för kommande året och samtidigt att pågående projekt och nya initiativ ha pausats. Ingen lätt uppgift under osäkra tider att planera för framtiden, då man inte riktigt vet vad som kommer hända framöver eller hur tillvaron kommer att se ut för organisationen kommande året eller ens månaderna. Det känns försiktigt hoppfullt för 2021, och fler som dragit i handbromsen i höst, ser inte att ambitionen är att handbromsen ska vara i forever.

Andra vågen inte lika tuff som den första

Vi synkar ofta internt kring vilka trender vi ser på marknaden. För några veckor sedan pratades det om vi anser att Folkhälsomyndighetens nya riktlinjer påverkat de svenska organisationerna. Det som hördes från många håll var ”nej”. Organisationer och individer har till stor del redan sadlat om till arbete hemifrån, organisationerna fortsätter att fungera. Visst anser många att det är tråkigt att inte träffa sina kollegor, men paralyseringen som hemmajobb innebar i våras, är inte lika märkbar denna omgång.

Vi jobbar mer i silos

Det har ju pratats mycket om hur IT ses på de svenska organisationerna de senaste åren, är det en Business partner eller har de jobbat mer för sig själva och varit en ”leveransorganisation” till resten av verksamheten?

Många nämner nu att de jobbar allt mer i silos, med silos menas nu att kommunikationen fungerar bra i det egna teamet, men att kontakten med övriga team, avdelningar och organisatoriska parter har stannat av. Det upplever många som hämmande för nya ideér och kreativitet. Alla drar inte riktigt åt samma håll!

 

Prenumerera på bloggen

Linda Mukka Linda Mukka

Sales Responsible

Denna norrlänning flyttade till Stockholm 2008 och hon har sedan dess arbetat med både IT-rekrytering och IT-konsulter till många härliga kunder. Linda brinner för branschen och hennes stora passion är att hennes kunder ska uppleva det enkelt att jobba med henne. Har du som chef ett behov av en IT-rekrytering eller om du behöver ta in en konsult, tveka då inte att kontakta denna tjej så får du ett förstklassigt bemötande!

Kontakt

×

Är du kandidat och söker nytt jobb? Connecta med oss här!

Kontakt


Är du kandidat och söker nytt jobb? Connecta med oss här!

Registrera dig här

Genom att skicka formuläret godkänner du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med vår Privacy Policy.