Är det då helt omöjligt att få jobb? Mathias Gyllander, som är kandidatansvarig för Region Väst och Syd, tipsar om hur du kan gå till väga för att komma in på arbetsmarknaden även fast du saknar erfarenhet. Ingenting är omöjligt!

Är du mitt uppe i en utbildning? Eller blev du klar med utbildningen innan sommaren och har en massa buzzwords att sätta på cv:t som .NET, CCNA eller ISTQB? Då är det äntligen dags att söka jobb. Jag träffar mängder av juniora kandidater och jag ska försöka ge några tips som kan öka chanserna till drömjobbet – utifrån det jag ser att många missar.

Så, hur ska du göra? Ska du skicka ut ditt cv till företag? Eller kanske vänta på att någonringer dig? Det kan fungera, men jag tror det finns säkrare kort att spela med. Jag ska belysa några saker som jag ofta ser och som skulle göra din profil mycket starkare när du söker jobb.

3 knep som ökar dina chanser

Det är ju idag ingen hemlighet att det är brist på kompetent personal inom IT. Bara bland utvecklare räknar man med att det saknas runt 30 000 och inom ett par år hela 60 000. Ska vi räkna in alla andra områden i IT-världen blir siffran betydligt högre. Så nu gäller det ju att du som junior eller för den delen arbetssökande syns, hörs och sticker ut ur mängden.

Att ha gått klart en utbildning är många gånger steg 1. Nu gäller det att skaffa erfarenhet inom ditt område. Ponera att du är utvecklare som slutfört din utbildning. Du är driven och riktigt sugen på att börja jobba – men hur ska du få erfarenhet utan att först få jobb?

Det är i detta läge det gäller att du har ett bra cv där det framgår vad du faktiskt kan och vilka tekniker du har jobbat med: .NET, C#, C, C++, Java ,HTML5, CSS3, JavaScript eller vad det nu må vara.

Vad menar jag då med att du måste synas, höras och utmärkas?


Är du nyexad och vill veta vad dina jobbmöjligheter är? Boka rådgivning hos oss!


1. Synas

Ladda upp ditt cv på en öppen cv-databas (t.ex. Monster) och uppdatera det någon gång i veckan och gör det synligt för alla. När du fått jobb och känner att du trivs där du är, ta ner det och lägg upp det igen senare när du vill vidare i karriären.

2. Höras

Nu ska du höras; det gör du genom t.ex. LinkedIn. ”Connecta” med rekryterare och kandidatansvariga på olika företag, t.ex. mig, och håll kontakten. Dela information inom ditt område. Det kanske kommer en ny version av PHP som innehåller något nytt, detta kan du ju såklart dela med dig av. Men framför allt, delta i konversationer och som sagt: dela med dig av kunskap. Se till att du har en bild i din profil då profiler med bild har fler besök än de utan.

3. Utmärkas

Nu ska du sticka ut lite. Du behöver visa att du är den där utvecklaren med det lilla extra drivet och engagemanget som företag idag vill ha. Utan arbetserfarenhet blir det svårt men absolut inte omöjligt. Börja med att skaffa dig ett GitHub eller BitBucket-konto och lägg till egna projekt. Hellre tio uppgifter där du vänder och vrider på en array än inget alls och försök att ha så hög kvalitet som möjligt på det du lägger upp. Är det webb-baserade projekt se till att få med en länk så man kan se hur det ser ut ”in action” om så är möjligt.

Självklart ska du se till att en länk till ditt GitHub-konto finns med i ditt cv och så här brukar jag tipsa om att det kan se ut:

Utbildning

YH-utbildning, (Skolans namn och ort)                                        06.2014- 05.2016

.NET-utbildning tillsammans med MsSQL-databaser

Utvecklade bland annat ett passeringssystem som kunde administreras på webben av användare. Systemet gjordes i C# och .NET med en MsSQL-databas som lagrade användardata. Systemet frontades med HTML5, CSS3 och JavaScript (egna script).

Länk till projekt finns här << INSERT GitLink här >>.

Sen då?

Nu är det dags att pussla ihop alla delar: cv, LinkedIn, Monster och de egna projekten. LinkedIn och Monster sköter sig själva får man nästan säga då du bara laddar upp ditt cv mer eller mindre. Men ditt cv måste du kunna prata om och det gör du på intervjun och när du får komma på en intervju ska du se till att verkligen lyfta upp dina egna projekt. Visa bilder, förklara tankar du haft och förklara vilka problem du stötte på och hur du löste dessa.

Lycka till nu med allt och jag ser fram emot att se en mängd nya profiler på LinkedIn, en massa cv:n med uppdaterade GitHub-konton där man kan se spännande projekt med tvistade arrayer och finurliga metoder i sann backend-anda. Nu har du verkligen gjort allt du kan för att öka chansen att plocka hem drömjobbet, även om det inte alltid går hela vägen. Ge inte upp, till slut lyckas du!

 

 

Prenumerera på bloggen

Profilbild Mathias Gyllander

Rekryteringskonsult, Wise IT

Mathias är utbildad systemvetare med ett barnsligt IT-intresse som sträcker sig hela vägen tillbaka till SNES-tiden och som på senare år yttrat sig i java-programmering till olika föreningar. Idag är han rekryteringskonsult på Wise IT Väst. Han skapar relationer med allt från de mest seniora IT-arkitekterna, CISO och nätverkstekniker till juniora/seniora utvecklare inom .NET, Java och C++, liksom med erfarna tekniker av alla dess slag.