Att rekrytera IT-personal är komplext och det krävs en dedikerad insats för att hitta de bästa kandidaterna. Samtidigt finns mycket som kan gå fel. Här listar vi 8 sätt att verkligen misslyckas med din IT-rekrytering.

1. Du är ute i sista sekund

Proaktivitet – vad är det? När du ska rekrytera IT-personal går det inte att vänta tills det brinner i knutarna innan du börjar fundera på hur du ska gå tillväga. Ha istället framförhållning och gör gärna upp en rekryteringsplan inför det kommande året!

2. Du gör hela rekryteringen själv

Det är lätt att frestas av att rekrytera personal själv, det har ju alltid funkat så bra förut! Men det är tvärtom när det kommer till IT-roller. Här behöver du experthjälp, från någon som verkligen kan kandidatmarknaden och vet vad de attraheras av. Anlita en expert – och gör det på en gång!

3. Du annonserar ut tjänsten precis som vanligt

Hand i hand med att rekrytera själv är att du troligtvis kommer lägga ut din vanliga gamla jobbannons i samma gamla tidningar och hos arbetsförmedlingen. Detta är ett helt omöjligt sätt att nå IT-kandidater på. För att hitta rätt person krävs searcharbete – och det råkar händelsevis vara en IT-rekryterares specialitet.

4. Du letar bara efter folk med exakt rätt kompetens, erfarenhet och titel

På samma sätt som du inte kan hitta rätt kandidater via en vanlig jobbannons kommer du troligtvis heller inte att hitta någon som har exakt motsvarande egenskaper som de du efterlyser. Kandidatmarknaden är begränsad – och därför måste du tänka utanför boxen.

5. Du gör intervjuer ad-hoc

En litet möte under förmiddagsfikat kan du väl klämma in? Du är ju så upptagen. Liten heads up – det är kandidaten också. Planera istället in intervjuer i kalendern långt i förväg, och bestäm vilka som ska vara med.

6. Du tvingar bara kandidaten att berätta om sig själv

Klart man ska kämpa lite för att visa varför man ska få jobba hos er, eller hur? Visa vad man går för? Nej. Vid IT-rekrytering är intervjun ett precis lika ömsesidigt möte mellan kandidat och arbetsgivare. Du måste sälja in dig själv till 100% – för kandidaten ska iväg på en annan jobbintervju direkt.

7. Du är otydlig kring vad tjänsten innebär

Det går väl att forma en tjänst efter rätt person, tänker du? Förvisso, men att inte informera om en provanställning direkt från början är bara oschyst. Du mister trovärdighet, och det kommer förmodligen bara resultera i att du behöver göra en omrekrytering direkt. För du minns väl att din kandidat hade massa andra intervjuer på gång?

8. Du erbjuder för låg lön

Till sist – håll dig till lönespannet du lovat. Det går inte att pruta på en IT-talang. Att i sista ögonblicket lägga sig lägre än planerat gör att du mister trovärdighet, och din kandidat kommer att tacka nej och ta det där andra jobbet istället.

Vill du ha ännu bättre koll på hur en IT-rekrytering faktiskt bör gå till, från början till slut? I guiden ”Samarbeta med IT-rekryterare – tips för lyckade rekryteringsprocesser” går vi igenom hela processen från början till slut och ger flera smarta tips på vad du bör förbereda och vad rekryteringsfirman kan göra för dig.

Från

Prenumerera på bloggen

Profilbild Eleonor Andersson

Team Manager - Wise IT Inhouse

Eleonor har jobbat med search och uppsökande rekrytering inom IT sedan 2012. Med god förståelse för kundens organisation och människors drivkrafter, i kombination med ett strukturerat arbetssätt och stenkoll på Stockholms kandidatmarknad inom IT, hjälper hon företag med att finna rätt personer till nyckelpositioner!