Det kan vara nervöst att gå på jobbintervju. Här kommer tips direkt från rekryteraren vad du kan tänka på för att känna dig väl förberedd.

1. Var positiv

Kom in i rummet med ett leende, berätta att det trevligt/roligt att vara där. Det är en liten sak som garanterat ger ett positivt första intryck.

Prata inte negativt om andra arbetsgivare eller kollegor och berätta om allt som var fel. Gör du det om en ex-arbetsplats tänker rekryteraren att det kanske är så det kommer låta om du slutar hos dem. Du kan naturligtvis berätta om saker du varit mindre nöjd med, men låt inte det negativa ta över.


Guide: Hitta ditt nya IT-jobb med LinkedIn


2. Motivera

Backa upp dina påståenden med exempel som gör dina uttalanden trovärdigare och  enklare att relatera till.

Exempel: ”Jag är noggrann” kan backas upp med ”Det är få som kontaktar oss igen efter att ha varit i kontakt med mig eftersom jag alltid ställer kontrollfrågor för att försäkra mig om att problemet är löst och personen jag är i kontakt med är nöjd”.

3. Visa intresse och engagemang

Du har läst på om företaget och berättar att du är intresserad av att höra mer samt visar aktivt att du lyssnar.

”En person som verkligen brinner för sitt yrkesområde har redan där stor motivation och drivkraft. Berätta och visa på passionen du har för jobbet, rekryteraren vill se din motivation.”

Bonustips

  • Slappna av – det kan vara nervöst att gå på en intervju men kom ihåg: rekryteraren vill träffa dig för att du är intressant. Du och rekryteraren är på samma sida. Rekryteraren vill se dig lyckas!
  • Bjud på dig själv och dela med dig av något lite mer personligt. Det kan vara ett speciellt intresse eller någon du varit med om som lett till nya insikter. Bör vara personligt men inte allt för privat. Det ger något som får dig att stå ut och rekryteraren får en till dimension av dig att fästa i minnet.

Läs mer – ladda ner guide

När det är dags att utvärdera nya jobbmöjligheter är det vanligt att fokusera på vad arbetsgivaren vill ha och inte på vad som blir bäst för dig. I den här guiden berättar vi vilka frågor du bör ställa innan du bestämmer dig.

Guide: Så säkerställer du att IT-jobbet är rätt för dig

Så säkerställer du att IT-jobbet är rätt för dig

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Malin Reisner

Kandidatansvarig, Wise IT

Malin har en examen i HR med specialisering inom arbetsrätt från Lunds universitet. Tidigare har hon arbetat med rekrytering i Malmö och tillsatt tjänster inom alla möjliga områden. Allt från specialistläkare till strategiska inköpare, psykologer och enhetschefer. Nu sitter hon som kandidatansvarig och håller ständigt utkik efter duktiga IT-profiler inom infrastruktur, till exempel support-, drift- och nätverkstekniker.