”Varför ska jag bli IT-konsult?” är en fråga jag ofta får. Det är inte en enkel fråga att svara på då det varierar från person till person. Vad en IT-konsult gör kan ju vara så oändligt många olika saker – allt från servicedesk till att jobba med strategier och verksamhetsutveckling ur ett IT-perspektiv. Möjligheterna är oändliga. Det är du som är ansvarig för din utveckling – bolaget du är anställd som konsult via är en språngbräda och ett bollplank i din karriär.

Jag har arbetat som konsult större delen av mitt arbetsliv så jag vet vad det innebär. För mig gav rollen som konsult möjligheten att träffa människor, se nya miljöer och utvecklas i takt med ett uppdrag. Men det finns självklart många fler anledningar till varför du ska bli konsult.

Här har du mina topp 5 anledningar till varför du ska överväga att bli IT-konsult:

  1. Du får bredden i både roll och bolag

Det bästa med att arbeta som konsult enligt mig är bredden – du kan jobba med allt ifrån servicedesk till teknisk projektledare. Du kan få arbeta på allt från stora etablerade företag till små start-ups.

  1. Du framtidssäkrar ditt CV

Det händer att frågan ”är konsultrollen lika trygg som en fast anställning?” dyker upp. Med tanke på att fler och fler väljer att arbeta som konsult så är det nog inget man ska oroa sig för. Konsultrollen hjälper dig att bredda ditt CV. På 2–3 år kan du ha suttit på flera olika roller och bolag samt lärt dig mer än du hade gjort på en och samma plats. Vill du framtidssäkra dig själv? Överväg konsultrollen!

  1. Samhörigheten och kollektiv kompetens driver din utveckling framåt

När du väljer att vara konsult via ett bolag (likt oss på Wise IT) så är du aldrig ensam. Låt oss säga att du kliver in i en roll som konsult och du stöter på en fråga/utmaning du inte vet hur du ska lösa. Genom att vara anställd på ett konsultbolag så har ett helt nätverk av specialistkollegor (ca 140 stycken) som kan hjälpa dig ta ditt arbete vidare. Snacka om teamwork!

  1. Du får möjligheten att testa dig fram

Som konsult så är du x-antal månader på ett bolag och sen går du vidare till nästa. Detta innebär att om du känner att rollen inte är helt perfekt för dig så kommer du snart få ett nytt – om du vill! Du har också möjlighet att samla på dig så mycket kunskap kring hur olika roller ser ut, hur olika bolag jobbar och vilka typer av människor du trivs med.

  1. Du har nästan alltid den där ny-på-jobbet-energin

Den här punkten låter kanske skrämmande då det inte alltid är lätt att vara ny på jobbet. Men som ny på jobbet har man ofta mycket energi och mycket idéer för hur man kan driva bolaget/projektet/rollen framåt.

IT-branschen har förändrats och att vara konsult blir allt mer vanligt. Konsultrollen passar självklart inte alla – men för mig var det ett perfekt steg i karriären. Jag fick med mig många verktyg och knep som hjälpt mig vidare i roller och yrken jag fått efter min konsultkarriär. Idag arbetar jag som affärsområdeschef för konsultdelen här på Wise IT. Det är ett spännande uppdrag som ger mig möjlighet att ge våra proffsiga konsulter samma härliga upplevelse kring konsultrollen som jag själv fick för flera år sedan.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Magnus Cohlin

Magnus arbetar som Affärsområdeschef för Konsult här på Wise IT. Med sitt nytänk, nyfikenhet och intresse för människor utvecklar Magnus tillsammans med sitt team konsultaffären.