Om du blev erbjuden möjligheten, skulle du då tacka ja till att arbeta från ett café i New York eller varför inte från Bondi Beach i Australien? Distansarbete är en växande trend – och allt fler företag hoppar på tåget. Det är däremot långt ifrån alla företag som erbjuder distansarbete till sina medarbetare. En global undersökning som gjordes i år av Buffer visar att hela 99% skulle vilja arbeta på distans, om de fick möjligheten. Om nu hela 99% av de 2500 personerna som svarade på undersökningen skulle vilja arbeta på distans – varför är det då bara några få företag som erbjuder detta till sina medarbetare?  

Har du hört talas om uttrycket ”en digital nomad”?

En digital nomad är en person som använder sig av internet för att utföra sitt arbete – och som på så vis kan leva på resande fot. Ett av de vanligaste yrkena bland världens alla digitala nomader är utvecklare och kodare. De kan ha sina klienter i Sverige samtidigt som de själva njuter av solen och knappar på tangentbordet från en strand i Thailand. Finns det bra uppkoppling – så kan arbetet utföras!  

Allt fler företag låter sin personal arbeta hemifrån någon dag i veckan, vilket självklart är ett bra steg i rätt riktning, men långt ifrån den flexibilitet som en digital nomad eftersträvar. Målet är att leva ett lättare liv – ett liv utan stress och på sina egna villkor.  

Finns det några nackdelar?  

För den enskilda individen är fördelarna frihet, flexibilitet och mer tid till att göra det hen själv uppskattar. Men finns det några nackdelar?  

Självklart finns det nackdelar – bland annat risken för att disciplinen tryter. Men pratar inte ALLA företag om självledarskapet och hur viktigt det är för varje medarbetare att göra sitt jobb och ta ansvar för sina egna arbetsuppgifter. Det är självklart lättare för en chef eller en beställare att följa upp in real life och i det personliga mötet, men samtidigt går vi mot ett mer digitalt samhälle. Vi borde ju kunna följa upp via Skype, teams, #slack eller vilket verktyg ni nu än använder.  

En nackdel vi självklart inte kan förbise är försvårandet av kulturbyggandet. Är personalen inte på plats – så kommer det ta längre tid att bygga en fungerande företagskultur. De interna skämten vid skrivaren eller i hissen försvinner. Men om dagens ungdomar kan skapa gemenskap via Facebook grupper och dataspel så borde även vi vuxna kunna lösa en digital gemenskap på jobbetHur svårt kan det vara? Jag tror att vi ”äldre” krånglar till det för oss själva ibland.   

Därför ska du erbjuda distansarbete till IT-personal

Vi har sagt det förr, och jag tänker säga det igen. 1 miljon utvecklare saknas i Europa idag. I en värld där ett fåtal personer sitter på kompetensen vi söker så bör vi ställa oss frågan – har vi verkligen råd att tacka nej till kompetens bara för att hen vill arbeta från hemmet några dagar i veckan?  

Vi måste bli bättre på att se till våra kandidaters önskemål – och enligt denna undersökning från Buffer så är distansarbete ett tydligt önskemål från världens medarbetare.  

Ett tips – läs intervjuer med digitala nomader hos Svenska Nomader  

Prenumerera på bloggen

Ida Åkvist

Jag arbetar som marknadskoordinator här på Wise IT. På ett kreativt och innovativt sätt skapar jag, tillsammans med mina kollegor, awareness kring hur vi tillsammans kan bygga framtidens IT organisationer. På fritiden älskar jag att laga mat till familj och vänner.