De senaste månaderna har jag missionerat och presenterat vår IT & Tech Professionals rapport på otaliga små och stora organisationer i Sverige. Jag har mötts av många nyfikna och intressanta frågor och reflektioner från specialister inom IT, HR och rekrytering. En av dessa vill jag lyfta!

En av slutsatserna som vi kunde dra från rapportens underliggande data var att kvinnor inte har lika stor fokus på lönen i början av rekryteringsprocessen, som män har. Det är känt sedan länge att vi kvinnor generellt tjänar sämre än män – och inte bara inom IT-branschen, utan även inom kvinnodominerade yrken som sjukvården. Kan detta vara en anledning till att kvinnors löner ofta ligger något längre än männens?

Att inte våga prata om lön har blivit en kvinnofälla

Vi på Wise IT pratar med tusentals kandidater inom IT varje år. Jag frågade därför mina kollegor om de ser en trend i att kvinnor mer sällan än män pratar lön i början av rekryteringsprocessen.  De säger alla samma sak: Lönen kommer oftast snabbare på tal med männen som är på intervju. Kvinnorna säger istället ’att lönen inte är det viktigaste’. Jag håller med om att lönen inte alltid är det viktigaste, men samma lön för samma arbete är viktigt. Annars blir det en kvinnofälla.

Det framkom i rapporten att de mjuka värdena såsom kultur och ledarskap är viktigare för kvinnor (för vem vill jobba på en dålig arbetsplats?). Klart lönen blir sekundär om ’grabbig’ kultur är det man primärt försöker undvika. Vem vill gå till jobbet varje dag och må dåligt? Not me! Vill citera något som en HR-ansvarig på ett av de större finansbolagen sade: ’Det är uppfriskande med kvinnor som kommer in på intervju, som inser sitt värde och ber om en lön som motsvarar det!’

Våga stå upp för dig själv

Du som kvinna måste inse ditt egna värde och våga stå upp för dig själv och be om det du förtjänar. Bevisligen så anser många arbetsgivare att det är bra när en person är tydlig, visar vad hen vill och tar för sig på en intervju. Tar de som rekryterar eller arbetsgivaren illa upp eller blir kränkta – välj då ett annat jobb! Du vill väl ändå inte jobba för företag som inte vill ge dig det du förtjänar? Det finns många företag där ute som är ute efter den kompetens inom IT som du besitter!

Och du, arbetsgivare, inse att detta är en tendens som kan leda till ojämlik lönesättning. Var schysst – se till att det är rättvist. Du har väl även koll på att det idag är lagkrav på att varje år göra lönekartläggning? Se det som en möjlighet för att identifiera och rätta till obefogade orättvisor!

Känner du igen dig eller känns det helt främmande? Hör gärna av dig i så fall, vill gärna ta del av dina erfarenheter!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Nadja Ekblom

Digital sales

Jag fascineras av interaktionen mellan människor och IT och dess påverkan på oss som individer, organisationer och samhälle. Det ledde mig till Wise IT där jag arbetar som digital säljare sedan början på 2017. I bloggen skriver jag bland annat om IT-trender (eller avvikelser från dessa) som jag snappar upp via mitt nätverk, egna och externa event eller intressanta artiklar.