Vad är viktigt för dig när du byter jobb? Är det lönen – eller kanske kollegorna och chefen? Många faktorer kan spela in när du överväger att byta jobb. En sak som är säker är att 70% av oss skulle tacka nej till ett jobb om inte distansarbete tilläts. 70%!! Det låter helt galet mycket – men när jag tänker efter så är det viktigt för att jag ska få ihop min vardag.

Vi ville, tillsammans med Wise Consulting och mötesplatsen Svenska Nomader ta reda på svenskarnas inställning till distansarbete. Vi har därför kartlagt viljan att arbeta på distans samt vilka förutsättningar som idag finns för att kunna göra det. Det slutade i rapporten ”Svenskarnas inställning till distansarbete” Resultatet visar att 9 av 10 anser att det är viktigt med möjlighet till distansarbete och att hela 70% skulle tacka nej till ett jobb där möjligheten till distansarbete inte gavs. Av kvinnorna i åldersgruppen 31–50 så skulle hela 85% tacka nej till ett jobb om distansarbete fanns som möjlighet.

"Från”/>

Distansarbete – ett sätt att få ihop vardagen.

Under 2018 var medelåldern för kvinnor som fick sitt första barn 29,4 år och för män 31,7 år i Sverige. Detta innebär att många av oss har småbarn och barn boendes hemma mellan åldern 31–50 – och då kan distansarbete vara ett sätt att få ihop vardagen. Jag kan bara gå till mig själv, och jag måste säga att ha möjligheten att arbeta på distans ger mig chansen att få mer tid med mitt barn – samtidigt som jag kan effektivisera min tid och få mer gjort på jobbet.

Specialistkunskap i andra städer

När ni som företag ger medarbetare förutsättningen att arbeta på distans – så öppnar ni också upp dörren för ett större antal kandidater. Distansarbete behöver inte vara svårt, men vissa pusselbitar behöver vara på plats. Däribland digitala förutsättningar och system som stödjer distansarbete. När allt sånt finns – så kan du helt plötsligt ta del av specialistkompetens på andra platser. Sitter ni i Stockholm och vet om en person som har just den specialistkompetensen ni behöver i exempelvis Göteborg? Räcker det med att personen finns tillgänglig via digitala medel? Why not tänker jag?

Vi har en del arbete framför oss

Oavsett om det handlar om flexibelt schema, effektivitet eller kanske möjligheten att sitta på valfri plats så vet vi nu att svenskarna vill ha möjligheten till distansarbete. Vi vet också att enbart 68,8% av chefer uppmuntrar sina medarbetare till att faktiskt arbeta på distans. Även om det inte är en sådan stor differens så innebär det att 20% av medarbetarna bland oss vill arbeta på distans, men inte har möjligheten. 8 av 10 branscher har kompetensbrist. Kan vi verkligen säga nej när en medarbetare vill arbeta på distans? Har vi råd med det? ”I call bullshit” som de säger i amerikanska filmer.

Genom att vara lite mer agila i hur vi tänker kring distansarbete och kontorstider så kommer vi skapa en kultur där vi litar på varandra. Det i sin tur kommer leda till att medarbetarna blir gladare och stannar längre på företaget.

Och det är väl det viktigaste? Eller hur?

Prenumerera på bloggen

Ida Åkvist

Jag arbetar som marknadskoordinator här på Wise IT. På ett kreativt och innovativt sätt skapar jag, tillsammans med mina kollegor, awareness kring hur vi tillsammans kan bygga framtidens IT organisationer. På fritiden älskar jag att laga mat till familj och vänner.