Väckarklockan ringer och du vill inte kliva upp. Det är inte den vanliga Jag är trött-känslan utan du är trött på riktigt. Det känns som om du sprungit ett maraton. Du är både mentalt och fysiskt trött – och varken vill eller orkar någonting. Har du någonsin känt så? Det har jag!

Jag är uppväxt med att ”when things are hard – you push through it”. Det tog mig ett tag att inse att ”ta sig igenom” något betyder inte att du behöver uthärda det. Ibland behöver du lämna och våga börja om.

Vi alla går till jobbet av olika anledningar. Vi har alla olika drivkrafter. En del drivs av pengar och andra drivs av utveckling. För mig är kultur, utveckling och ledarskapet avgörande för att jag ska trivas. För några år sedan arbetade jag på en plats där chefens ledarstil fick mig att vilja vara hemma. Jag trodde aldrig att en persons beteende och ledarskap skulle kunna påverka mig så mycket som det gjorde. Denne chefs ledarstil fungerar kanske för andra – men jag klarade inte av det och till slut var jag tvungen att sluta.

Nu i efterhand önskar jag att jag hanterat situationen lite annorlunda. Sitter du i den situationen där du har en chef som du inte fungerar med? Här är mina tips för hur du kan hantera det!

"Från”/>

Börja med att ge feedback!

Det kanske inte fungerar – men det är värt ett försök. Berätta för chefen om ett konkret exempel. Berätta hur du kände och vilken känsla du fick. Förklara även hur du skulle vilja att chefen agerade istället – och fråga om du tror chefen skulle kunna möta din förfrågan.

Exempelvis: Jag upplever att när du… Min känsla blir då att.… Skulle vi inte kunna göra … i framtiden? Tror du vi kan försöka oss på det

Kolla andra möjligheter internt.

Det kan ju vara så att feedback inte fungerar och du fortfarande känner att det är jobbigt att gå till jobbet. Kolla då med HR (om HR finns) om det finns andra möjligheter internt. Ibland vill du kanske inte lämna företaget – men du vill byta chef. Hur ser möjligheterna ut.

Om inget fungerar – sök dig vidare!

Ibland går det inte att lösa. Chefen fortsätter att agera på ett sätt som inte fungerar för dig och möjligheterna internt är begränsade. I slutändan är det upp till dig att ta beslutet att gå vidare. Det finns så mycket möjligheter för jobb – speciellt inom IT. Om du inte känner dig motiverad att gå till jobbet så finns garanterat andra jobbmöjligheter för dig.

Vill du veta mer om vilka jobbmöjligheter som finns där ute för just dig? Ta kontakt med oss så hjälper vi dig att hitta ditt nästa IT-jobb!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Ida Åkvist

Jag arbetar som marknadskoordinator här på Wise IT. På ett kreativt och innovativt sätt skapar jag, tillsammans med mina kollegor, awareness kring hur vi tillsammans kan bygga framtidens IT organisationer. På fritiden älskar jag att laga mat till familj och vänner.