Det är vanligt att kandidater i dagens rekryteringar får flera erbjudanden att ta ställning till och väljer det erbjudande som känns bäst. Det är inget fel med detta – alltid bra med konkurrens!

Det jag ställer mig fundersam till är när ett företag ger ett moterbjudande – det vill säga när ett företag gör allt i sin makt för att få kandidaten att stanna kvar i sin nuvarande roll. Oftast kan ett sådant erbjudande bestå av en symbolisk löneökning men det kan även handla om att ge kandidaten en helt ny roll.

Det som är viktigt att tänka på är att om kandidaten valt att säga upp sig så är hen mentalt är redo för att gå vidare. Att byta jobb kan vara en jobbig process och när man tagit det steget så är man redo och vill byta jobb. Att då ge kandidaten ett symboliskt lönelyft hjälper sällan och brukar oftast resultera i att kandidaten slutar inom en snar framtid ändå. Att istället erbjuda kandidaten en helt ny roll internt är absolut mer fördragsamt över ett lönelyft – så länge det är det kandidaten verkligen vill göra.

Här kommer några konkreta tips till hur ni kan tänka:

  1. Har ni en person ni absolut inte vill ska sluta – se då till att ta hand om denna medarbetaren. Lyssna in på medarbetarsamtalet vad personen i fråga vill göra och vad hens drivkrafter är. Gör ni ett bra jobb så kommer inte personen vilja lämna utvecklingsmöjligheter redan finns där hen är idag.
  2. Var inte rädd för att kandidater ska sluta. Det kommer hända och arbetsrotation är oftast bara gynnsamt. Håll inte kvar i medarbetare som vill vidare utan låt de testa andra arbetsgivare. Det är bättre att du håller kontakt med personen och får kandidaten i fråga att komma tillbaka när hen fått mer kött på benen.
  3. Erbjud inte enbart pengar för att personen ska stanna. Detta är endast en kortsiktig lösning som oftast inte resulterar i någonting. Det bästa är att erbjuda en ny roll internt så personen kan få växa.
  4. Ta lärdom av de erbjudande som medarbetare får för att få bättre kännedom av marknaden och de löner som är standard.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Alexander Eliasson

Rekryteringskonsult på Wise IT

Alexander är Technical Recruiter på Wise IT och specialiserar sig inom utvecklingsroller (frontend, backend och fullstack) samt big data, devops, arkitekter, systemförvaltning, projektledning och tech lead.