IT-konsultmarknaden påverkas ständigt av nya innovationer, trender och marknadskrafter. Under en period har branschen kantats av pausade projekt, neddragningar och ovisshet. För att få insikter om hur IT-konsultbranschen ser ut idag, och spaningar framåt, har vi pratat med några av Wise IT:s experter på konsultmarknaden, Kim och Helena.

– Efter att mycket har varit pausat under en tid har vi märkt en ökad efterfrågan på exempelvis projektledare, något som tyder på att projekt som varit pausade har börjat starta i gång igen. Så fort ett företag släpper på handbromsen och börjar dra i gång projekt igen följer andra företag med, säger Kim Öhrström, Sourcing Specialist på Wise IT.

Helena Ejdersten, Senior Konsultchef, instämmer:

– Vi har märkt en ökad efterfrågan på IT-projektledare, olika IT-management roller och IT-chefer. Detta kan indikera att projekt som varit pausade under en tid faktiskt drar i gång nu. Ofta är detta ett första tecken på att branschen vaknar till liv. Det är den tydligaste trenden vi kan se nu och en väldigt positiv trend som nog kommer att bära frukt här längre fram.

Kompetensmässiga trender – omvärlden och innovationer påverkar

Till hösten spår både Kim och Helena att trenden kommer att hålla i sig, och att efterfrågan på IT-projektledare och liknande kommer att fortsätta. Kompetensmässigt ser Kim två tydliga trender. Den ena påverkad av omvärlden och den andra av nya innovationer.

– Machine Learning och AI kommer definitivt att vara högt upp på företags listor över önskad kompetens. Cybersäkerhet kommer även att vara en prioritet för många företag, om inte den högsta. IT-konsulter som är specialiserade inom detta kommer det nog att vara en stor efterfrågan på. Även företag som erbjuder robusta säkerhetslösningar kommer att behöva denna kompetens internt, berättar Kim.

Sammanfattningsvis kan vi konstatera att IT-konsultmarknaden står inför en dynamisk och spännande period. Den ökade efterfrågan på projektledare och IT-management roller kan indikera att företagen är redo att återuppta pausade projekt, en positiv signal till branschen. Framåt ser vi även att kompetensområden som Machine Learning, AI och cybersäkerhet kommer att vara särskilt eftertraktade. Denna efterfråga drivs dels av den snabba teknologiska utvecklingen, dels av de ökande säkerhetskraven från omvärlden. För IT-konsulter och företag innebär detta en möjlighet att positionera sig som nyckelaktörer inom dessa områden och att bidra till innovation och säkerhet i en alltmer digitaliserad värld.

Håll koll på marknaden!

Kim och Helena delar även med sig av råd till hur man som konsult ska agera i en konkurrensutsatt marknad. De betonar vikten av att man som kandidat har koll på vad som händer på marknaden. Webinarier, certifieringar, kortare utbildningar och kurser är alltid attraktiva att ha på sitt CV, förklarar de. Att vara i kontakt med företag som Wise IT för råd och stöd är också något som de rekommenderar.

Helena ger även tips till konsultinköpare om hur man ska agera på dagens marknad;

– Om man ser ett behov längre fram rekommenderar vi att man startar en process redan nu. Beroende på konsult, omfattning och nisch kan det vara en tidskrävande process. Om man planerar att ha en konsult på plats efter sommaren är det hög tid att dra i gång det nu.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Lisa Ohlsson

Lisa är idag Tech Talent Acquisition Consultant på Wise IT och har tidigare rekryterat inom sälj och marknad. Hon är van vid internationella miljöer och trivs som allra bäst när det är högt tempo. Som rekryterare brinner Lisa för DEI och strävar alltid efter att ge den bästa möjliga kandidatupplevelsen. Hon har även mångårig erfarenhet inom gymbranschen och har bl.a varit gruppträningsinstruktör och medlemsvärd. Det är även hennes favoritställe att vara på (när hon inte är på Wise såklart!).