Att män tjänar mer än kvinnor har nästan blivit som en vana – men vanor är till för att brytas. Utvecklingsbranschen utmanar detta uråldriga sätt att tänka – och enligt en undersökning gjord av SCB tjänar kvinnor inom IT-branschen nästan lika mycket som män. Nu måste vi bara få in samma logiska och samtida tänk i alla yrkesgrupper.

IT vs andra yrkesgrupper

Enligt SCB tjänar svenska kvinnor (om man tar en översikt över alla yrken) 81 % av männens lön och det ger självklart långgående effekter – bland annat lägre pension. När SCB slog ihop rollerna utvecklare, programmerare, app-byggare, testare med flera såg man intressant nog  en förflyttning av siffrorna. Inom den här grupperingen tjänar kvinnor 96 % av männens lön – vilket är en extremt stor skillnad jämfört med alla yrken och det gör stor skillnad i det stora hela. En häftig sak är att bland åldrarna 18–25 kunde man se att kvinnor tjänade mer än män.

Lästips: Så lyckas du attrahera kvinnliga utvecklare

Utmaningar som kvarstår – även inom IT-branschen

Bara 2 av 10 är kvinnor inom IT-branschen och det är fortfarande svårt att få kvinnor att vilja jobba inom IT. En anmärkningsvärd men ändå inte förvånande utmaning som SCB:s undersökning visar är att män kan få samma lön som kvinnor utan att plugga – medan kvinnor behöver studera för att komma upp till samma lönenivå. Det behöver vi göra något åt.

Något som ändå är roligt att se är att fler och fler företag efterfrågar kvinnliga utvecklare och aktivt letar efter kvinnliga IT-talanger.

Sverige har kommit långt när det kommer till jämställdhet men vi är långt ifrån klara! Även om lönerna inom utvecklaryrket är någorlunda lika är det långt ifrån jämställt. Vi kvinnor behöver fortsätta att stå på oss – oavsett bransch.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Sandra Evertsson

Researcher på Wise IT

Jag har flera års erfarenhet av att ha jobbat med personal och rekrytering och har en stor kärlek för IT-branschen. Jag jobbar idag som researcher på Wise IT och specialiserar mig inom verksamhetsnära roller inom IT (IT-chefer, projektledare, systemförvaltare, produktägare, team lead). Jag har en stor passion av att förstå företags IT-behov för att sedan kunna matcha den rätta personen för tjänsten!