Det finns mängder av tankar om hur ni som företag ska rekrytera in IT-personal. Ditt Linkedinflöde är säkert fyllt av spännande och kreativa idéer kring hur en rekryteringsprocess ska se ut. Men rekryteringen är ju bara en sida av myntet. Den andra sidan handlar ju om vad som händer efter rekryteringsprocessen när kandidaten har tagit steget för att byta jobb.

Är onboarding är ett måste?

Det korta svaret är JA! Tänk dig själv att vara ny på jobbet och du får en dator utan lösenord och en telefon utan SIM-kort. Du blir visad till ett skrivbord och sen försvinner alla kollegor och chefen på möten.

För att en rekrytering ska klassas som ”lyckad” behövs det förutsättningarna för att en nyrekryterad person snabbt ska komma in i sitt nya arbete. Många bolag är riktigt duktiga på det här med onboarding – men det finns företag som inte alls jobbar aktivt med detta. Undersökningar visar att en medarbetare som fått en bra introduktion till företaget och till rollen kommer trivas bättre i och med detta – stanna längre på bolaget. (Sannolikheten för att en anställd stannar kvar på företaget i upp till tre år är 69 % större om hen deltar i ett organiserat onboarding-program än om hen inte gör det – Bauer, 2010)

"Från

Men var ska jag börja?

Det är just det här med att komma igång som är det svåra – men här har du tre saker  som kan vara avgörande för att en person snabbt ska komma in i arbetet – och som inte är så svårt att göra.

Använd tiden innan personen börjar

En person som precis signat är mycket motiverad till att komma igång. Ert jobb är att se till att personen bibehåller en positiv och härlig inställning. På Wise IT meddelar vi alla internt om att vi har en ny anställd som börjar om en månad. Vi som arbetar på Wise IT börjar direkt att lägga till personen på Linkedin och skriva ”Välkommen till oss”. Se även till att bjuda in personen till kick-offer och kanske be någon kollega ta en kaffe med hen redan innan hen börjat.

Tydlig plan för första veckan

Ett tips är att göra en plan för den första veckan. Vilka personer ska den nyanställda få träffa/ha möte med och vad ska hända?  Ha även regelbundna uppföljningssamtal inbokade där chefen kan stämma av hur den nya medarbetaren trivs, hur hen upplever de nya arbetsuppgifterna med mera.

Ha ”ny-på-jobbet” rutiner

Är det inte mysigt om det står en bukett på skrivbordet? Eller det kanske räcker med att all teknik fungerar och är på plats? Det viktigaste är självklart att den nya kommer in i arbetet och att hen kommer in den sociala gemenskapen – men små saker kan också betyda mycket för den nyanställde.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Mathias Gyllander

Rekryteringskonsult, Wise IT

Mathias är utbildad systemvetare med ett barnsligt IT-intresse som sträcker sig hela vägen tillbaka till SNES-tiden och som på senare år yttrat sig i java-programmering till olika föreningar. Idag är han rekryteringskonsult på Wise IT Väst. Han skapar relationer med allt från de mest seniora IT-arkitekterna, CISO och nätverkstekniker till juniora/seniora utvecklare inom .NET, Java och C++, liksom med erfarna tekniker av alla dess slag.