Visste du att hela 70% av IT-specialisterna letar efter nytt jobb på LinkedIn? I vår senaste rapport IT & Tech Professionals Report 2019 fick vi ta del av många spännande insikter. En av dem är att Google sakta men säkert börjar knappa in. LinkedIn är förvisso fortfarande den plats där flest IT-specialister föredrar att söka jobb men Google är definitivt på uppsving – framförallt i den yngre generationen. Hela 63% av den unga generationens IT-specialister söker hellre nytt jobb på Google.

 

Ser vi ett skifte i var IT-specialisterna vill söka jobb?

Vi säger det ofta och vi kommer säga det igen. Det är en extremt stor kandidatbrist på arbetsmarknaden inom IT och det gäller att vi anpassar oss i tid. Om 70.000 IT-specialister saknas är det viktigt att ni som arbetsgivare syns på rätt plattformar för att nå ut. Resultaten visar att LinkedIn och Google är de absolut viktigaste kanalerna framöver. Därför är det kritiskt att ni har en medveten strategi för hur ni som arbetsgivare ska synas på dessa forum. Mitt bästa tips är att addera ett marknadsperspektiv i er talent acquisition och vara proaktiva. Om vi ser att den yngre generationen flyttar sig till Google kan ni till exempel se till att SEO-anpassa era jobbannonser så de syns högt upp i sökresultaten. Möt IT-specialisterna på deras villkor och ta hänsyn till eventuella generationsskillnader.

 

"Från”/>

Använd search för att hitta IT-specialisterna!

Det finns olika sätt att bygga upp en närvaro på LinkedIn och Google. Du kan SEO-optimera, göra dina medarbetare till ambassadörer och regelbundet publicera content som skapar värde. Ifall läget är mer akut och du vill hitta en kandidat på en gång snarare än att bygga upp ett långsiktigt arbetsgivarvarumärke vill jag tipsa om search. Det handlar om att du själv söker upp passiva kandidater som inte söker jobb i dagsläget. Då search är en av våra specialiseringsområden har vi naturligtvis skrivit ihop en guide kring området. Där hittar du tips på hur du kan komma igång med search internt för att hitta era nästa specialister inom IT. Den hittar du här

 

Var lyhörd till IT-specialisternas önskemål! 

Efter att ha analyserat resultatet från undersökningen kan jag egentligen bara ge en rekommendation och det är att lyssna på IT-specialisterna! LinkedIn – som kanske känns daterat – är fortfarande den plats där kandidaterna vill söka jobb. Se då till att primärt vara på den plattformen. Och var uppmärksam på förändringar i den yngre generationen. Då kan du snabbt vara på bollen och attrahera framtidens arbetskraft i ett tidigt skede. Avslutningsvis, tror jag att vi behöver ställa oss själva två frågor. Vad kan vi göra för att hitta IT-specialisterna? Och hur gör vi det enkelt för dem att hitta till oss?

 

Hur tänker du kring dessa frågor? Hör gärna av dig så kan vi boka ett möte och diskutera vidare.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev