Har du svårt att hitta utvecklare och personer som är grymma på business intelligence? Tro mig, du är inte ensam! Många av de personer jag träffar sköter idag majoriteten av sitt rekryteringsarbete via Linkedin och premiumverktyget Linkedin Recruiter. Och det är inget fel med det! Du kommer definitivt hitta bra och relevanta kandidater där, men faktum är att det inte alltid räcker till. För du behöver se till att vara där kandidaterna är – och det är inte alltid på Linkedin (speciellt när det kommer till utvecklare och BI-specialister).   

Så var hittar du då dessa personer? En alternativ rekryteringskanal som skapat nyfikenhet i branschen, framförallt när det kommer till väldigt tekniska profiler, är forumet Stack Overflow. Det är världens största community för utvecklare där människor från alla världens hörn möts för att utbyta kunskap och erfarenheter. Jag har själv arbetat med forumet i 3 år och vill nu dela med mig av mina erfarenheter så att du också kan haka på tåget!  

Varför ska du använda Stack Overflow?

Den största fördelen med att använda Stack Overflow är att du är på utvecklarnas och BI-specialisternas spelplan. Det är här de hänger och utbyter kod och kompetens. Är det just utvecklar- och BI-roller du behöver så är detta helt klart stället du vill vara på! Du kan också se i vilka grupper som utvecklarna är aktiva i, vilket ger dig en mer realistisk syn över deras verkliga kompetens och intresseområden. Kanske står det på deras profil att de kan mycket om java men så visar det sig att de i själva verket främst är aktiva inom Go.  

Hur ska du göra för att synas för rätt kandidater?

För att hitta rätt kandidater använder jag både riktade annonser, search och databas. Eftersom Stack Overflow är ett forum för tekniska personer så tenderar medlemmarna att ha omfattande profiler. De skriver allt ifrån intressen och fokusområden till egna publikationer. Detta är väldigt positivt ur synlighetssynpunkt då det blir lättare att målgruppsanpassa och styra mot rätt kandidater.   

Vilka kandidater hittar man?

Jag brukar hitta många olika typer av utvecklare och tekniska personer på Stack Overflow. Det kan vara personer som har stenkoll på exempelvis java, BI och Cloud men givetvis annat också. Är jag ute efter kandidater med databaskompetens brukar jag använda mig av Stack Overflow’s systersida, Serverfault, som är nischad mot just denna målgrupp.  

Annonsera i Stack Overflow?

Stack Overflow är i sig ingen kanal som huvudsakligen är avsedd för annonsering. Det är åtminstone inget som de själva vill sälja in sig med. Det är ett forum för tekniska människor som på lika villkor kan träffa varandra och diskutera allt som de intresserar sig för, oavsett om det är kod eller tilltänkta nya jobb. Därför kan man använda annonseringsmöjligheterna i Stack Overflow till att synas och exponeras i väldigt relevanta forumtrådar. Du kan även skapa profiler för ditt företag som en företagssida där du kan ladda upp employer branding videos och annat som skapar medvetenhet kring ert företag eller produkt.

Stack Overflow är för övrigt extra effektivt när det handlar om internationella kandidater eller om jobb i andra länder. Jag hade en rekrytering till ett svenskt bolag i Thailand som sökte PHP utvecklare. Där fick vi även ett stort tryck på själva annonsen (vilket är ovanligt när det kommer till utvecklare). 

Du måste vara där kandidaterna är!

Slutsatsen är alltså att du behöver vara där utvecklarna och BI-specialisterna är för att lyckas med din rekrytering. På LinkedIn kan man ofta hitta aktivt arbetssökande, men som du säkert redan vet är det större efterfrågan än utbud på utvecklare och BI-specialister. Därför blir det ännu viktigare att nå ut till de som kanske inte aktivt söker nytt jobb, men som vore öppna för möjligheten om det är rätt tjänst för dem!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Ida Åkvist

Jag arbetar som marknadskoordinator här på Wise IT. På ett kreativt och innovativt sätt skapar jag, tillsammans med mina kollegor, awareness kring hur vi tillsammans kan bygga framtidens IT organisationer. På fritiden älskar jag att laga mat till familj och vänner.