Vem hade kunnat tro för några år sedan att du som är öppen för nya jobb skulle kunna hitta din personliga rekryterare på några sekunder direkt i mobilen? Niklas Lerner, gästbloggare från Instacruit, berättar om hur digitaliseringen har bidragit till att du kan jobba mer proaktivt med ditt nästa karriärsteg.

Idag har du som kandidat mer än någonsin möjligheten att välja din nästa arbetsgivare. Tack vare digitaliseringen, faktiskt.

Digitaliseringen har förändrat allas tillgänglighet. Det är lättare att kommunicera och lättare att hitta den man vill kommunicera med. Därför går de traditionella kandidatnätverken ur tiden och få ställer upp på långa registreringsprocesser på hemsidor parallellt med CV och personliga brev. Talangerna kan själva välja och vraka mellan rekryteringsbolag och företag idag.

En utmaning är förstås informationsöverflödet – detta stora smörgåsbord av företag och rekryteringsbolag. Det innebär att du som kandidat har ett behov att komma åt värdet alla har att erbjuda så enkelt och så fort möjligt. Rekryteringsbranschen svar på detta är att ”visa sig” fast mer personligt än tidigare. De låter rekryteraren bakom företagen kliva fram och möta kandidaten som en ambassadör och bygga långsiktiga relationer med dig. Historiskt har det många gånger fungerat så att man som kandidat endast träffar en rekryterare om man blir kallad till en intervju.

Konkurrensen om dig som IT-kandidat är tuffare än någonsin vilket innebär att det investeras miljarder i Employer Branding och marknadsföring för att attrahera just dig. Bara en liten procent av företagen har råd och möjlighet att göra detta. Övriga förlitar sig på traditionell annonsering, en strategi som inte levererar lika bra längre.


”När du söker jobb via Wise IT behöver du inte bifoga cv eller andra dokument. Du svarar istället på några relevanta frågor och kopierar in länken till din LinkedInprofil.”


Vem har mitt nästa jobb?

Nu när digitaliseringen har skapat förutsättningarna åt dig, ta direkt och personlig kontakt med de rekryterare och headhunters som har publika och dolda jobb inom deras bransch. Nätverka och inled både kort- och långsiktiga samarbeten. Jobba proaktivt med din framtid istället för reaktivt och upptäck vilken resurs rekryteringskonsulter kan vara för din karriär inom IT-branschen:

  • Framgångsrika rekryteringskonsulter har nätverk och relationer med företag (du inte har själv men skulle önska) som gör att de kan attrahera de bästa till de tjänster de rekryterar till.
  • Rekryteringskonsulter, framförallt nischade sådana, har gedigen kunskap om hur kandidatmarknaden ser ut, hur roller kan utformas och vilka kompetenser som krävs. Hur lön och kompensation bör se ut knutet till viss roll för att ge några exempel.
  • Rekrytering är ett yrke som kräver fullt fokus och gedigen kunskap för att företag ska få bästa möjliga kompetens, vilket också är avgörande för din framgång. Genom att vända dig till en rekryteringskonsult får du just detta.

Dessutom tar det mycket tid att söka jobb, tid som du som kandidat kan lägga på andra viktiga saker.

Vill du komma i kontakt med en rekryterare eller headhunter men vet inte var, när, hur?

En stor utmaning idag är att du som kandidat inte hinner söka, det tar för lång tid och resultatet är att du kan bli kvar på i din nuvarande position längre än önskat. Sökprocesser är ofta tidskrävande, opersonliga och krångliga.

Traditionellt hittar du som kandidat jobb på platsannonssajter och på rekryteringsbolagens hemsidor, Facebook-sidor och Linkedin, men det finns andra mer tidsbesparande alternativ som t.ex. Instacruit – en marknadsplats som matchar kandidater med rekryterare och headhunters på 60 sekunder.

Det viktigaste av allt, oavsett vilken väg du tar, är att du som kandidat tar kontakten och är proaktiv. Använd jobb- och karriärlösningar som hjälper dig fram till de rekryterare och headhunters som kan hjälpa dig bäst.


Läs mer – ladda ner guide

Är du öppen för nya jobbmöjligheter inom IT ska du se till att du blir hittad på LinkedIn – och att din profil förmedlar det du verkligen vill. Ladda ner vår guide med våra bästa tips om LinkedIn.

Guide: Hitta ditt nya IT-jobb med LinkedIn

Hitta ditt nya IT-jobb med LinkedIn

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Niklas Lerner

Grundare och vd, Instacruit

Niklas Lerner är grundare av Instacruit – Skandinaviens största digitala marknadsplats som matchar kandidater och företag med rekryterare och headhunters. Mer om Instacruit hittar du på www.instacruit.com. Mer om fördelarna med Instacruit hittar du här: https://youtu.be/GRb0HuHNp88