Får du in för få ansökningar från kvinnor som vill arbeta som utvecklare hos er? Förstår du inte varför? Allt fler kvinnor söker sig till IT-världen, men hur får du dessa kvinnliga utvecklare att söka jobbet hos just er?

Vi vet alla att det är utmanande att arbeta med IT-rekrytering – det saknas otroligt mycket folk och kompetens inom IT. Trots detta så är det vanligt att man ser annonser ligga ute där företag söker en person som ska kunna orimligt många programmeringsspråk, ha fler års arbetslivserfarenhet och helst högskoleutbildning inom IT.

Exempel på annons kan vara: ”Frontend-utvecklare sökes till X”. Annonsen säger vidare: ”Du bör ha minst 3 års erfarenhet inom webbutveckling och skall tidigare ha jobbat med .Net (C#), MVC, SQL Server, CSS, HTML och Javascript”.

Redan här skrämmer du bort många kandidater! Vad är det personen ska göra egentligen? Vilket ramverk för frontend? React eller Angular? Eller är det kanske Knockout? HTML: Är det nya roliga HTML5 functioned? Ren CSS eller SASS? Informera kring det redan i annonsen och ge exempel på projekt. Om någon har massor av erfarenhet inom alla punkter förutom en, är den personen inget alternativ då? Har personen erfarenhet av allt och av ett annat likvärdigt språk som JavaScript bör hen i min ögon antagligen kunna jaga ikapp någorlunda om hen har lätt för att lära sig programmeringsspråk. Men det är inte det som står, plus att utvecklingsvärlden ständigt förändras, inte främst JS frameworks.

Var realistiska i er annons – ha koll på IT och vilka tekniker som hänger ihop för att öka era chanser för fler ansökningar.

Skippa antalet år av arbetslivserfarenhet och ni kommer att få in fler sökande kvinnor!

Jag har märkt att kvinnor i större utsträckning blir skrämda av antalet års arbetslivserfarenhet. Män tenderar i större utsträckning att ”förfina” om vad de har för erfarenhet & kunskap för att få komma på intervju, medan kvinnor i högre grad låter bli att ens söka tjänsten om de missar en eller två punkter på kravlistan.

Särskilj på vad som är krav och vad som är meriterande

Som jag skrev här ovan, kvinnor tenderar ibland att förminska sina förmågor, och män att överdriva det de kan. Ett sätt för att undvika att skrämma bort kvinnliga sökanden är att tydligt särskilja mellan vad som är krav och vad som är meriterande för rollen – och att hålla kraven till en realistisk nivå. Finns den personen verkligen?

Kulturen, i kombination med tekniken, är viktigt för att locka kvinnliga utvecklare!

Ytterligare tips för att få in kvinnliga utvecklare är att lyfta vad som är unikt för er arbetsplats då det kommer till företagskulturen och arbetsuppgifterna. Hur är kollegorna? Hur är arbetsplatsen? Beskriv det som är speciellt och spännande med er domän – vad skiljer er från andra företag? Erbjuder ni jobb på distans, flexibla arbetstider, har ni stark gemenskap, erbjuds utbildning? Här vill kandidaterna ha en personlig känsla, inte något som är en standardtext från er företagssida, utan en genuin känsla av vad ni kan erbjuda kandidaten.

Ex på mindre bra text: ”Vi erbjuder en stimulerande och bra arbetsplats”. Jaha, vad säger detta? Hur ska jag kunna veta om jag kommer tycka att det är stimulerande eller en bra arbetsplats när ni inte skriver något om vad det är som gör arbetsplatsen till just det? Ge kandidaterna en känsla av vad ni faktiskt gör som är spännande. Skriv en mer berättande annons om vilka ni är och tjänsten i sig.

Är du kvinnlig utvecklare och vill du diskutera möjligheter och utmaningar inom IT världen med andra icke-cis-män? Vill i så fall tipsa dig som (fortfarande) är med på Facebook att gå med i gruppen ”Kodapor utan cis-män”. Sorry dudes, you are not invited. Vanliga Kodapor-gruppen finns som alternativ för er.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Sandra Evertsson

Researcher på Wise IT

Jag har flera års erfarenhet av att ha jobbat med personal och rekrytering och har en stor kärlek för IT-branschen. Jag jobbar idag som researcher på Wise IT och specialiserar mig inom verksamhetsnära roller inom IT (IT-chefer, projektledare, systemförvaltare, produktägare, team lead). Jag har en stor passion av att förstå företags IT-behov för att sedan kunna matcha den rätta personen för tjänsten!