Har du någon gång känt dig otillräcklig? Som att du varje dag måste bevisa för dina kollegor att du är tillräckligt kvalificerad för att ha den tjänsten du har. Om inte, så har du kanske aldrig testat på att vara en ensam kvinna i ett utvecklarteam. En tillvaro där du allt för ofta blir refererad till som den kvinnliga utvecklarkollegan på jobbet.  

Jag och mina arbetskamrater på Dev Search träffade nyligen gruppen D-tjejer – ett nätverk för kvinnor som jobbar inom IT- och mjukvaruutveckling. Där samlades ett trettiotal nyfikna individer i ett konferensrum för att dela med sig av sina egna erfarenheter från branschen och arbetslivet som helhet. Historierna var många och gick isär – de hade mött allt ifrån sexuella trakasserier till ignoranta chefer men också genuint trevliga kollegor.  

Att inte känna sig på samma nivå

En övervägande del av kvinnorna i rummet kände sig hämmade av att inte ha fått öva upp sin förmåga inom spatial reasoning (den mentala förmågan att rotera objekt) i tidig ålder. Studier visar nämligen att barn som fått leka med t.ex. lego, vissa dataspel och andra konstruktionsbaserade leksaker utvecklar en nämnvärt bättre förmåga att förstå rumsliga ting i vuxen ålder. En kvinna delade med sig av hur hon själv kunde känna sig otillräcklig när hennes manliga kollegor hade betydligt lättare att greppa vissa områden än hon själv. Trots att hon i slutändan lärde sig precis lika mycket, fast på ett annat sätt. Det finns ett begrepp som kallas för the impostor syndrome som inte alls var främmande för många i gruppen. Termen innebär egentligen att man inte tycker sig förtjäna sin framgång utan tror att den går att härleda till tur och bra timing. En rädsla helt enkelt för att bli avslöjad som en bluff trots att det ofta finns tydliga bevis på att personen i fråga presterar riktigt bra.  

Ett tips från en rekryterare till en annan

För mig som rekryterare kan man nästan bli lite sorgsen när man hör att i princip alla kvinnor som var på plats önskar att de hade vågat begära mer tidigare. Det är alldeles för många som suttit och väntat på att chefen ska lägga märke till deras prestationer och ge dem den där befordringen som de tycker sig vara perfekta för. Kvinnor brukar överlag underminera sina förmågor och kvalifikationer i högre utsträckning än män vilket gör att de ofta sållar bort sig själva tidigt i ansökningsprocessen. En kvinna som påstår någonting i sitt CV är i 99% av fallen riktigt jäkla bra på det! Så från en rekryterare till en annan – våga sänk kraven som står i jobbannonsen och säkra kompetensen på intervjun istället.  

Vill du veta mer? Läs vår guide ”Vad krävs för att rekrytera utvecklare” här

Kulturen är viktig!

I grund och botten handlar det om vilken kultur och vilka värderingar ni har på er arbetsplats. Vill ni ha en miljö där kvinnor trivs och frodas kan det vara värdefullt att hålla tankar och förutsättningar som dessa i åtanke. Våga tänka utanför boxen och lyft fram mjuka värderingar som kan locka en bredare målgrupp. För att sammanfatta mötet har jag här samlat ihop ett antal punkter som du bör undvika om du inte vill skrämma bort kvinnliga kandidater från utvecklarteamet.  

Så skrämmer du iväg kvinnorna från utvecklarteamet: 

  • Du arbetar inte aktivt för att motverka sexuella trakasserier 
  • Du har ett arbetsklimat där det inte är okej att fråga och misslyckas 
  • Du har inte förståelse för att vissa människor gärna vill förstå något innan de provar det i praktiken 
  • Du kan inte förstå att alla individer lär sig på olika sätt och under olika lång tid
  • Du fokuserar inte på vad individen är kapabel till utan bara på vad den kan i dagsläget
  • Du hjälper dem inte att växa och avancera i karriären 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Catherine Gewalli

Catherine arbetar som IT-rekryterare på Wise IT. När hon inte searchar och hittar IT-talanger till våra kunder, så sprider hon glädje och energi till sina kollegor. År 2020 vann Catherine årets Glädjespridare på Wise Group!