Är du på rätt plats jobbmässigt? Hos en organisation som engagerar dig, där du kan utvecklas och där ledarskapet är bra? Förra veckan publicerade vi för andra året i rad en rapport om hur IT-specialister ser på jobbsökande och vad som är viktigt hos arbetsgivare. Svaren samlades in från mitten av mars till mitten av april, alltså precis i perioden där de flesta gick hem från kontoret och läget var extremt osäkert.

Ett resultat i undersökningen som jag har tänkt en del på är att så många (68 %) svarade att de är intresserade av nytt jobb. En möjlig reaktion i en turbulent och osäker period när det börjar läggas många varsel, skulle kunna vara att det är tryggast att vara kvar. Men här kanske det ligger något i svaren som visar att många har börjat fundera på om de är på rätt plats och i ett sammanhang de vill vara. I vår undersökning är det ungefär hälften av de som svarat att de är intresserade av nytt jobb som också söker jobb aktivt. Den andra hälften är passiva och är intresserade av att byta när rätt tillfälle dyker upp.

Vi hade en reflektion i ledningsgruppen häromdagen där vi lyfte fram vad som hittills under krisen har blivit synligt och tydligt i just vår organisation. Just nu när många saker ställs på sin spets ”stresstestas” både kultur, styrning, kompetens och affärsmodeller. En sak vi alla var eniga om var att allt det arbete, alla kostnader och all den tid vi lagt ner på att arbeta med vår kultur och våra värderingar gjorde att vi gick starkare in i det här. Vår kultur fungerar som ett starkt kitt som håller oss samman och det behöver vi också hålla i framåt.

"Insikter”/>

Om det redan tidigare varit viktigt med en stark kultur och ett tydligt och attraktivt arbetsgivarvarumärke, både för att locka nya medarbetare och behålla medarbetare, blir det allt viktigare framåt. Särskilt inom ett område som IT & tech där det är hög efterfrågan och stor konkurrens om kompetensen. När nu många företag gör stora omställningar och nerdragningar och i olika grad använder sig av det statliga stöd som erbjuds, blir en snygg hantering av det avgörande för upplevelsen av företaget. Vi är övertygade om att det kommer att bli en viktig vattendelare framåt – där kandidater kommer att väga jobberbjudanden utifrån om företaget upplevs ha agerat snyggt eller inte.

Men åter till grundfrågan – är du på rätt plats? Är det en fråga som har blivit extra viktig för dig just nu? Funderar du mer än tidigare på var du vill vara framåt? Jag och mina kollegor är nyfikna på hur just du resonerar. Ta gärna kontakt med oss för att skapa dialog om var du vill vara.

 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Annika Lissjos

Marknadschef, Wise IT

Jag arbetar med digital företagskommunikation med fokus på att skapa affärsmöjligheter och karriärutveckling inom IT-området. Kort och gott: jag vill förbättra kommunikationen för att förbättra verksamheten! I bloggen skriver jag om rekrytering som marknadsföring och om hur vi tar beslut baserade på digitala upplevelser.