De allra flesta branscher och yrkesgrupper lever nog med att det finns en hel del myter och förutfattade meningar. Inte minst gäller det livet som IT-konsult. Nu är det på tiden att vi lyfter upp tre av de vanligaste myterna vi möter gällande livet som IT-konsult och slår hål på dem en gång för alla!

Myt 1: Konsultlivet är osäkert

Bilden av att konsultlivet skulle innebära en större osäkerhet är inte ovanlig. Kommer jag ha en stabil lön? Tänk om jag inte hittar uppdrag?

Livet som konsult behöver inte alls innebära en osäkrare tillvaro. Vi kan börja med att lyfta upp faktumet kring vilken kompetensbrist som råder i IT-branschen. Företagen bokstavligt skriker efter IT-kompetens så uppdrag finns det gott om. Skulle du ändå föredra tryggheten av en anställning behöver inte det utesluta möjligheten att arbeta som konsult. Även som konsult finns möjligheten att ha en fast anställning med all trygghet det innebär. Fördelen är att du inte sitter fast på en och samma arbetsplats utan din arbetsgivare kan hjälpa dig att hitta nya spännande uppdrag när du känner att det är dags att testa något nytt eller du vill fortsätta din utveckling. Ett konsultbolag kan helt enkelt fungera som en karriärpartner att hålla i handen, du får testa massor med olika jobb utan att behöva byta arbetsgivare. Och gällande lönen, den är ofta snarare högre som konsult.

Myt 2: Konsultlivet är bara för seniora

Visst har vi nog alla hört någon eller själva känt att ”konsultlivet verkar spännande, men jag måste samla på mig några års erfarenhet innan jag ger mig ut som konsult”.

Så behöver det inte alls vara. Snarare tvärt om, att jobba som IT-konsult kan snarare hjälpa dig att bygga upp ett starkt CV med massor av ny kunskap och erfarenhet. Precis som för anställda finns det konsultuppdrag som ställer krav på olika grader av senioritet, från ingångsjobb till seniora. När du jobbar som konsult får du möjlighet att se olika typer av verksamheter och arbetssätt. Du bygger även snabbt upp ett stort nätverk som du kan ha nytta av resten av din karriär.

Myt 3: Konsultlivet innebär väldigt mycket jobb, mer än som anställd

Sist men inte minst är en vanlig bild av livet som konsult att det innebär väldigt mycket jobb.

Visst kan det kanske stämma att det i perioder kan vara intensivt, men så är det nog för de allra flesta, oavsett om man är konsult eller anställd. Ofta handlar det nog snarare om vilken organisation man arbetar på än vilken anställningsform man har. Vill du arbeta som konsult och vara anställd av ett konsultbolag handlar det till stor del om att ta reda på vilka förväntningar på arbetstid som finns. Matchar inte konsultbolagets förväntningar dina önskemål? Då är det kanske dags att se sig om.

Många ser dock fördelen med att vara egenföretagare och på så sätt kunna styra sin tid själva i högre utsträckning. För så är det verkligen! Tycker du att 5-6 veckor semester är på tok för lite? Om du jobbar som konsult med eget företag har du ofta möjlighet att styra under vilka perioder du är tillgänglig för uppdrag. Tänk vilket drömliv!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev