För 10 månader sedan lämnade Yacine Djafer Khodja sitt hemland Algeriet och kom till Sverige. Yacine är 33 år gammal och har på några få månader lärt sig att prata helt fantastiskt bra svenska – och jag är stolt över att idag kunna kalla honom kollega.

Yacine arbetar idag med IT-support hos en av våra kunder och har lång erfarenhet av att arbeta inom IT-branschen från Algeriet. Han jobbade flera år med IT-support innan han startade eget IT-bolag som han drev i 8 år – fram till han valde att komma till Sverige.

Direkt när Yacine kom till Sverige började han lära sig svenska som språk. ”Fokus måste ligga på att lära sig språket. Det är viktigt för att integreras i ett nytt land”, säger Yacine när jag träffade honom tidigare i veckan.

Hur lärde du dig svenska? Fick du hjälp av någon organisation eller gick du någon utbildning?

”Jag lärde mig själv. Jag har lärt mig den svenskan jag kan genom att nätverka med svenskar, läsa mycket på svenska och googla. Youtube är också en bra kanal för att lära sig språk. Jag har gått en utbildning i Office 365 på Lexicon sedan jag kom till Sverige. Den var helt på svenska – vilket också var ett bra sätt att lära sig språket på.”

Hur upplevde du jobbsökartiden? Var det svårt att komma in på arbetsmarknaden i Sverige?

”Det var inte svårt att komma in på arbetsmarknaden i Sverige. Jag började med att nätverka på Linkedin och söka några praktikplatser. Sen fick jag kontakt med Nadja Ekblom på Wise IT – och nu är jag anställd här.

Jag har en kompis i Sverige som bott här i 10 år som tipsade om Linkedin. Det viktigaste för mig var Linkedin. Jag har typ 800 kontakter från Sverige på Linkedin idag.”

"Från”/>

Hur skiljer sig arbetsmiljön i Sverige från Algeriet? Är det stor skillnad?

”Svenskarna är speciella i sitt sätt att arbeta. De är både lugna och försöker jobba utan stress. Mycket fokus på samarbete. Jag uppskattar att arbeta på det här sättet. Det fungerar bra för mig.”

Vad ser du mest framemot i din nya roll som IT-konsult?

Jag ser fram emot att bidra med mina kompetenser och visa alla vad jag kan göra.

Vad är ditt nästa steg?

Att få fast anställning är mycket viktigt för mig och något jag ser framemot.

Vad är dina bästa tips till människor som är nya i Sverige när de ska söka jobb? 

”Kämpa på! Det är inte lätt – men kämpa på. Fortsätt att försöka nå målet att bli anställd. Var aktiv på Linkedin och nätverka med människor i den branschen du vill arbeta. Jag fokuserade på att lägga till rekryterare – och det fungerade för mig!”

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Ida Åkvist

Jag arbetar som marknadskoordinator här på Wise IT. På ett kreativt och innovativt sätt skapar jag, tillsammans med mina kollegor, awareness kring hur vi tillsammans kan bygga framtidens IT organisationer. På fritiden älskar jag att laga mat till familj och vänner.