Konkurrensen om IT-talangerna på arbetsmarknaden är stenhård. Hur gör du egentligen för att hitta personerna som lyfter IT-avdelningen? Och hur får du dem att stanna? Här ger Jonas Hogener, rekryteringskonsult på Wise IT, sina bästa rekryteringstips och råd till dig som ska rekrytera inom IT-branschen.

1. Hur hittar jag IT-talanger?

Den befintliga IT-avdelningen utgör ett fantastiskt nätverk. Skapa en kultur där dina anställda tipsar sina bekanta i branschen om sin arbetsplats. De bästa ambassadörerna är de egna! Använd Linkedin för att skapa en karriärsida för att presentera företaget och lediga tjänster. Och framförallt: be dina anställda att gilla och dela jobbannonserna så att de får spridning! När du lägger ut jobb-annonser på Linkedin är det viktigt att få en personlig touch på annonsen och få fram uppdraget och syftet på ett tydligt sätt. En otydlig annons kan ofta skapa osäkerhet och du tappar kandidater. Berätta till exempel övergripande om er ”road map” framåt så att personen kan se sin del i den.

2. Hur vet jag vad jag ska leta efter?

Det är superviktigt att ha en tydlig kravprofil innan du startar igång IT-rekryteringen. Ju tydligare rollbeskrivning, desto mer träffsäker blir rekryteringen och du slipper ofta att magkänsla och allmänt tyckande blir avgörande. Ju tydligare kravprofil ju lättare blir det att rekrytera på kompetens. Ifrågasätt också rollen, gör inte misstaget att på din kammare skapa en kravprofil ”inifrån och ut” – tänk ”utifrån och in”; är det någon som kommer att vara intresserad av att söka den här rollen, eller har vi skapat kombinationer som få kommer vara intresserad av? Dessutom är det viktigt att ringa in företagets USP; konkretisera vad som gör just ditt företag unikt. Var gärna öppen med både vad som fungerar bra men också vilka utmaningarna är hos er. Det gör det lättare för de som söker att hitta rätt.

3. Hur vet jag när jag hittat rätt i en rekryteringsprocess?

Rekrytering är som dejting, personkemi och magkänsla påverkar mycket. Men även om det är en fördel att man klickar med personen som ska rekryteras är det viktigaste fortfarande att hen har rätt kompetens och rätt förutsättningar för att göra ett bra jobb. Då ska du ha en kravprofil att utgå ifrån och utvärdera personen utifrån den.

4. IT-branschen är fortfarande väldigt mansdominerad. Vad kan vi göra för att rekrytera fler kvinnor?

Se till att finnas på exempelvis konferensen Women in tech, eller forumet Datatjej som anordnar träffar runtom i Sverige. Sponsra dem, sätt upp en monter, mingla och nätverka. Det är också viktigt att vara en förebild. Det kan vara att ha en mångfald på ledningsnivå, eller tänka på hur ni kommunicerar. Har vi bara män på alla bilder på vår hemsida, eller visar vi upp en bredd? Den typen av signaler är viktiga om ni vi vara ett företag som tar frågan på allvar. Ta också gärna ett större ansvar till exempel när det kommer till trainee program etc.

5. Hur gör jag för att hålla kvar de talanger jag har rekryterat?

Många tror att när man väl hittat en person och skrivit på kontraktet så är rekryteringen klar, men det är då det börjar. Bjud med personen på lunch och introducera personen för olika teamaktiviteter så att hen känner sig inkluderad och välkommen. Introduktionen under de första månaderna är också kritisk. Du vill inte komma till ett bolag med en stökig organisation och där det visar sig att du inte får göra det man är anställd för att göra. Det är inte ovanligt att folk byter jobb efter 3-4 månader om du känner att det inte funkar. För att behålla är det också viktigt att man förstått personens drivkrafter och motivation. Förstår man inte det är det lätt att trycka på fel motivationsfaktorer och personen slutar.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Jonas Hogener

Rekryteringskonsult

Jag arbetar som rekryteringskonsult med fokus på verksamhetsnära och ledande roller inom IT. Jag har sedan tidigare bakgrund från konsultbranschen och search. Jag drivs i min roll av att arbeta med engagerade kunder och att vara en partner för både kund och kandidat i hela rekryteringsprocessen.