Detta skriver jag till DIG, rekryterande IT-chef, som behöver en ny kollega till ditt IT-team och ber HR om hjälp. Detta skriver jag också för DIG som jobbar med HR och som har en utmaning med att få rekryterande chefen att förstå just hur utmanande den uppgiften kan vara.

Jag märker ofta en viss desperation i blicken på de personer som jobbar in HR när det kommer rekrytering inom IT. Det räcker inte med en enkel annons för att få in rätt IT-kandidat. Det krävs search i relevanta nätverk och forum och att man vet var kandidaterna finns (inte alltid på LinkedIn), det krävs snabbhet, det krävs att man kan sälja in bolaget utifrån ett tekniskt och kulturellt perspektiv. Det krävs ett SAMARBETE för att lyckas.

Här kommer några saker som jag anser du som rekryterande chef bör kolla på för att HR ska kunna hjälpa dig på bästa sätt:

  • Snabbhet. Detta kan inte betonas tillräckligt. Är en kandidat öppen för nya möjligheter, så har de många möjligheter att välja mellan. Tankesättet att ”kandidaten inte var rätt ändå om hen inte kan vänta en vecka eller två” stämmer inte längre. Hjälp HR genom att återkoppla snabbt då en kandidat är i loopen och se till att vara tillgänglig för intervjuer. Snabbheten är ett sätt att sälja in er som bolag, att ni är effektiva, har koll och bryr er. Och det för mig över till nästa punkt…
  • Rekrytera = Sälja Det är viktigt att du som rekryterande chef och framtida arbetsgivare säljer in rollen och företaget till kandidaten så som att kandidaten säljer in sina kompetenser till dig. Det ska inte vara ett enkelriktat förhör, det ska vara en dialog. Säljer inte du in dig, så gör någon annan det.
  • Var realistisk. Vad menar jag med det? Jo – ta inte fram en kravprofil som är en beskrivning av en drömkandidat som inte finns. HR har inte alltid samma koll på hur tekniker hänger samman, hur karriärtrappan ser ut för en IT-kandidat eller vilka tekniker som är hot or not på marknaden just nu. Håll kravprofilen till det som är viktigast, inte allt som vore ”nice to have”. Det är du som är specialisten – använd den kunskapen för att hjälpa HR hitta rätt kandidat för just dig och ditt team.

Alla kan något men ingen kan allt, kom ihåg det. HR kan vara en stor stöttning i er IT-rekrytering, men HR behöver också rekryterande chefens hjälp för att lyckas på bästa sätt. Jag vill tipsa om att du rekryterande chef och HR redan i början sätter er ner och bestämmer vad som behövs för ett lyckat samarbete. Önskar er varmt lycka till!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Nadja Ekblom

Digital sales

Jag fascineras av interaktionen mellan människor och IT och dess påverkan på oss som individer, organisationer och samhälle. Det ledde mig till Wise IT där jag arbetar som digital säljare sedan början på 2017. I bloggen skriver jag bland annat om IT-trender (eller avvikelser från dessa) som jag snappar upp via mitt nätverk, egna och externa event eller intressanta artiklar.