Jag tror att vi alla redan har sett siffrorna svart på vitt. År 2020 kommer vi ha en brist på så mycket som 70 000 personer inom IT. Jag och mina kollegor på Wise IT jobbar dagligen med att titta på nya innovativa sätt att nå ut till kandidater och ägnar mycket tid åt att prata med företag om hur de kan attrahera sin nästa kollega på bästa sätt. Ett vanligt problem vi möter är att extremt få arbetsgivare vågar ta in någon som inte pratar svenska!

För hur arbetar man egentligen i dagens läge på arbetsmarknaden för att hitta kompetent IT-personal? Det är svårt och utmanande när konkurrensen om duktiga personer är stenhård! Därför är det synd att vi så ofta träffar på kompetenta kandidater som trots sin kunskap inte är aktuella för de tjänsterna vi rekryterar till. Allt på grund av att de inte kan prata svenska.

Inget hindrar kandidaten att lära sig svenska på plats!

Det svenska språket är naturligtvis viktigt att kunna för att individen ska kunna integreras i vårt samhälle på ett bra och snabbt sätt. Det finns olika sätt man kan ta sig an detta, ett är att gå SFI-kurser, och ett annat är att sätta sig i situationer varje dag där man tvingas försöka prata svenska. Var gör man detta bäst om inte på ett jobb?

"Från

Tyvärr är det många företag som känner en rädsla inför att anställa någon som pratar engelska och ännu inte förstår eller pratar svenska. ”Hur ska det gå i fikarummet?” och ”Det blir jobbigt för annan personal” är exempel på invändningar som vi hör. Därför vill vi lyfta fram en av våra kunder som valt att våga, ta ett steg i rätt riktning och öppna upp för anställning av icke-svensktalande, med ambitionen att lära sig svenska under sin anställning.

Ett vägledande exempel

Aareon är Europas ledande partner för digitala lösningar där de är konsult- och systemleverantör inom fastighetsbranschen. De har mer än 2800 kunder i sju länder. Bolagets produktportfölj omfattar rådgivning, programvara och tjänster.

”För oss är rätt kompetens A och O. Vi vill skapa en arbetsplats där alla är välkomna och känner sig inkluderade, oavsett var man kommer ifrån eller vilket språk som man helst pratar. Därför låter vi våra medarbetare prata det de är mest bekväma med, engelska eller svenska så ofta blir det en mix-match av språken. Vi lär av varandra och berikar inte bara arbetet utan oss som individer. Oftast lär sig de som kommer till oss svenska på arbetet och genom att vara i vår miljö där de flesta pratar svenska.”

Ett riktigt bra föredöme som fler arbetsgivare borde ta efter med andra ord!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Simon Andreasen

Simon arbetar som kandidatansvarig på vårt kontor i Göteborg. Han har arbetat med search, rekrytering och sälj i tre år. Hans passion är att nätverka med personer inom IT-branschen och se till att hitta rätt jobb till dem.