Står ni i en rekryteringsprocess? Är du orolig att det kommer ta lång tid att tillsätta den där lite halvkrångliga IT-rollen? Det är inte ovanligt att ett företag tänker sig att en rekryteringsprocess ska gå snabbare än den egentligen gör – det är många delar som spelar roll i en rekryteringsprocess. För att lyckas med att snabbt hitta den där drömkandidaten så krävs det en bra searchprocess kring rollen och bra struktur för själva rekryteringsprocessen. Ju bättre planering du har – desto bättre resultat.

Men vad är det egentligen som tar tid i en rekrytering?

Tar några veckor att komma igång

Är du stressad över att X sa upp sig för ca 4 veckor sedan och ni har inte kommit igång med rekryteringsprocessen? Det händer ofta att företaget inte kommer igång när dem tänkt sig.

En bra kravspecifikation är A och O

Du måste börja med en bra kravspecifikation! Om du slarvar med kravspecifikationen så kommer du få lida av det i ett senare skede. Det är inte ovanligt att arbetsrollen ändras efter en person sagt upp sig. Rollen är säkert inte den samma som för 4 år sedan och ni behöver se över vad som är viktigt för organisationen framåt. Detta arbetet tar någon vecka!

"Från”/>

Att hitta rätt kandidat

När du skrivit en bra kravspecifikation – så är det dags att börja leta kandidater. En bra kravspecifikation gör det enklare att hitta bra kandidater. Att leta efter rätt kandidat tar tid – här i stockholm brukar vi planera med ca 4-5 veckor för att hitta kandidater som passar rollen. Du vill inte ha en hög av CV:n utan du vill ha rätt kandidat som passar just er.

Intervjufasen

När du väl hittat kandidater som passar rollen så är det dags att börja intervjua. Denna fas går ihop med fasen innan. Du kan ha hittat er drömkandidat – och då vill du inte fortsätta leta. Men det kan ju vara så att din drömkandidat inte vill byta jobb och då vill du inte heller missa andra bra kandidater som väntar på ett samtal om ett nytt jobb. Du behöver arbeta med search och intervjuer parallellt för att inte tappa bra kandidater.

Denna punkt kan också ta tid – det är ofta flera personer involverade i intervjuprocessen och allas scheman ska matcha.

Slutkandidater, tester och löneförhandling

När du har hittat dina toppkandidater så kanske ni vill göra personlighet- eller EQ-i tester – alla bolag har olika preferenser. Referenstagningar och löneförhandling kommer ofta in i bilden i det här skedet.

MEN – det är inte alltid såhär enkelt. Det händer att bolaget kandidaten sitter på idag vill ha kvar hen och ger hen högre lön. Kandidaten är kanske i en annan jobbprocess samtidigt. Tips är att agera fort – så ni inte tappar slutkandidaten! Om detta skulle hända så får du helt enkelt börja om.

Signad kandidat

YES – nu är kandidaten äntligen signad! Kom bara ihåg att kandidaten kanske inte kan börja om 5 veckor – de flesta har 3 månaders uppsägningstid!

Ett sista ord…

Totalt tar en sådan här process ca 4-6 månader – beroende på vilken roll ni ska tillsätta. Mitt tips är att vara ute i god tid och vara väl förberedd! Som jag skrev tidigare så ett bra förarbete och en bra struktur A och O för att en rekryteringsprocess ska gå smidigt framåt.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Ida Åkvist

Jag arbetar som marknadskoordinator här på Wise IT. På ett kreativt och innovativt sätt skapar jag, tillsammans med mina kollegor, awareness kring hur vi tillsammans kan bygga framtidens IT organisationer. På fritiden älskar jag att laga mat till familj och vänner.