Har du en kravprofil skriven för rollen?
Ja, det har vi

Kravprofilen visar sig däremot vara 5 år gammal och ifrån när man senast rekryterare till rollen. Även om många delar kanske fortfarande stämmer in, så behövs det skrivas en ny. Jag påbörjar aldrig en rekrytering utan en väl genomarbetat kravprofil. En tydlig kravprofil säkrar en lyckad rekrytering och sparar tid i slutändan. Om du samarbetar med en leverantör borde du ha krav på kravprofil – och be dem om hjälp att utforma den, då de bör ha koll på kandidatmarknaden.

Så, vad är viktigt att fånga in vid kravprofilsutformandet?

  1. Ska ni ersättningsrekrytera? Försök att alltid se en ersättningsrekrytering som en möjlighet att få in ny kompetens i teamet – undvik att göra en copy paste på förra medarbetaren och ge nya personer med nya kompetenser en chans att bidra och utveckla ert team istället. Antagligen kommer ni att påbörja nya projekt i framtiden som även kräver annan (ny) kompetens?
  2.  ”Vi vill ha en huvudprojektledare med 7 års erfarenhet av webbutvecklingsprojekt inom Bank”. Absolut, de kandidaterna finns där ute, men varför skulle de vara intresserade av denna roll då de mer eller mindre rör sig sidledes? Är er roll ett nästa steg för kandidaten? Försök tänka ut var er målgrupp av kandidater befinner sig. Vad gör de idag? Utvecklingsmöjligheter är en av de främsta anledningarna till att kandidater letar nytt jobb.
  3. Jag vill ha en person med 8 års erfarenhet” Är antal års arbetslivserfarenhet relevant? Jag tycker att man snarare bör fokusera på VAD kandidaten gjort och faktiskt KAN. Speciellt vad gäller utvecklare, säger åren egentligen något? Mitt förslag är att använda tester som komplement istället för att stirra sig blind på antal års erfarenhet vid rekrytering.
  4. Jag vill ha en kreativ visionär som ser helheten, men som inte heller är rädd för att gräva i detaljer”. Hur ska du ha det egentligen? Tänk ut max 5 kompetenser som är viktiga för rollen, och tänk på att personer sällan besitter totala ytterligheter.
  5. Behöver du veta detaljer om hur vi arbetar här”? Ja, det behöver jag. Jag vill veta hur ni arbetar, hur er tekniska miljö ser ut, hur er kultur och organisation är uppbyggd- detta för att kunna förmedla en rättvis bild till kandidaten. Desto mer information, desto bättre svar kan vi ge på kandidaternas frågor!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

My Arvidsson

My har i botten en kandidatexamen inom PR och kommunikation, något hon har bra användning av vid kontakt med kandidater - retorik är en av hennes styrkor! Sedan tidigare har hon även erfarenhet av headhunting gällande digitala roller inom marknad. Idag arbetar My med att tillsammans med sin kollega Jessica driva affärsområdet Wise IT Inhouse där hennes största fokus är att bygga teamet och utveckla affärsområdet men även att matcha kunder och konsuler. My föreläser och utbildar även rekryterande IT chefer i hur man ska tänka för att få en effektiv och lyckad rekrytering.