Att arbeta som konsult har aldrig varit ”hetare”. Gig-ekonomin har ju exploderat senaste året och är ett bra sätt att både bygga CV:t, testa nya branscher och växa som individ. Många jag pratar med är nyfikna på att testa hur det är att vara konsult, samtidigt som många tycker det känns lite läskigt då man inte vet vad det exakt innebär att vara konsult. Jag förstår att det kan vara läskigt – jag satt själv och tänkte på detta innan jag började som konsult på Wise IT.

Att komma ut på mitt första konsultuppdrag som IT-rekryterare var väldigt nervöst, spännande och förväntansfullt. Jag funderade mycket på vad som skulle förväntas av mig, hur stor tillhörighet kommer jag känna med resten av Wise IT när jag satt ute hos kund och vad skulle hända om jag inte trivdes på mitt uppdrag? Detta är några av många saker jag lärde mig under min tid som konsult:

Ledarskapet var avgörande för en bra start

Det jag kan börja med att säga är att jag aldrig har vuxit så mycket som jag gjorde under min tid som konsult. Under denna tid fick jag lära mig hur IT-chefer tänker kring IT-rekrytering, att presentera mina tankar som specialist och att se kundens behov ur ett större perspektiv. Jag tror även att det finns några viktiga nycklar för att du som konsult ska få en bra och lyckad start. För mig var det viktigt med är bra coachning, stöd och pepp från min chef. Det fick mig att känna mig trygg i min roll hos kund, förstå vad det innebar att arbeta som konsult och om det uppstod några oklarheter kunde jag alltid bolla med min chef om hur jag skulle gå tillväga.

"Från”/>

Samhörigheten till konsultteamet var viktigt för mig

Som jag skrev i inledningen så är en vanlig missuppfattning om konsultyrket att du är helt ensam – det kanske stämmer på andra företag men inte på Wise IT! När jag började som konsult så hamnade jag i ett konsultteam där vi alltid stöttar varandra, oavsett om man sitter på plats på kontoret här i Hötorgsskrapan eller ute hos kund. Det finns alltid någon att vända sig till om man har kört fast eller om man bara har en tung dag och behöver pepp. Kommunikation, att ha kul och att ha någon som peppar mig som konsult till att våga tro på mig själv är ett bra recept på att lyckas!

Jag var motsatsen till ensam

För mig som aldrig hade arbetat som konsult tidigare var detta en otrolig trygghet, att veta att jag hade ett helt team som satt bakom mig med massa kunskap att ta del av, som jag även kunde dela med mig av till kunden. Jag som dessutom hade trott att konsultjobbet skulle kunna kännas ensamt förstod helt plötsligt att jag aldrig haft så många härliga och kunniga kollegor som nu. Helt plötsligt hade jag lyxen att ha kollegor både på mitt uppdrag och hos min arbetsgivare, vilket resulterade i att jag växte otroligt mycket både som yrkes- och privatperson.

Så att vara konsult är inte så läskigt som det låter och det är framförallt inte ensamt som många tror. Är du nyfiken och vill utvecklas genom att få det bästa av två världar? Hör av dig till mig så berättar jag gärna mer om hur det är att arbeta som konsult & IT-rekryterare hos oss!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

My Arvidsson

My har i botten en kandidatexamen inom PR och kommunikation, något hon har bra användning av vid kontakt med kandidater - retorik är en av hennes styrkor! Sedan tidigare har hon även erfarenhet av headhunting gällande digitala roller inom marknad. Idag arbetar My med att tillsammans med sin kollega Jessica driva affärsområdet Wise IT Inhouse där hennes största fokus är att bygga teamet och utveckla affärsområdet men även att matcha kunder och konsuler. My föreläser och utbildar även rekryterande IT chefer i hur man ska tänka för att få en effektiv och lyckad rekrytering.