I början av 2020 genomförde Wise IT en pulsmätning där vi sökte svaren på hur många tillsvidareanställda IT-specialister som går i tankarna på att bli egenkonsulter, och vise versa. Av de respondenter som då var tillsvidareanställda svarade hela 78 % att de gick i tankarna på att bli egenkonsult/frilansare. En ny pulsmätning gjord i slutet av augusti 2020 visar att IT-specialisterna gjort en totalt vändning i just den här frågan. Nu är det enbart 24 % som överväger att bli egenkonsult. Den nya mätningen visar också att hela 48 % av de som idag är egenkonsulter börjat överväga en tillsvidareanställning.

Är anställning tryggare än gig?

Gig-ekonomin har varit på tapeten under många år, och det har pratats om ”the new rich”, det vill säga vikten av att känna frihet och ha flexibilitet i yrket snarare än att tjäna mycket pengar. Undersökningen från i början av 2020 visade att frilansarna såg flexibilitet som den största fördelen med konsultyrket. Till och med de 78 % tillsvidareanställda IT-specialisterna som gick i tankarna om att bli konsult, såg flexibilitet som en av de största fördelarna. Men under globala kriser, såsom den pandemi vi idag befinner oss i, har prioriteringarna förändrats. Att istället känna tryggheten i att ha en tillsvidareanställning är något som sedan mars 2020 visat sig vara värdefullt.

I mars 2020 var det många IT-specialister som var intresserade av att byta jobb (hela 68 % visade vår IT & Tech Professionals Report) men bara hälften av dem var intresserade av att aktivt söka ett jobb. Många ville istället sitta lugna i båten och vänta på rätt erbjudande. Om vi under mars-maj såg en minskning i jobbansökningar, så kunde vi redan i början juni se en ökning i antal ansökningar per jobbannons (Lästips – Gör dig redo för stor rörlighet på IT-kandidatmarknaden under hösten 2020)

Vår nya undersökning visar däremot att det inte bara är tillsvidareanställda IT-specialister som söker nya anställningar – utan allt fler egenföretagare och frilansare vill nu ha tryggheten med en tillsvidareanställning. Något som tidigare inte alls varit prioriterat för dem.

Arbetsgivare, IT-konsulter och framtiden

Pulsmätningen från i slutet augusti hade 900 respondenter, och visar att det inte bara är tillsvidareanställda som ändrat inställning till konsultyrket – utan även konsulterna själv har börjat överväga att bli anställda på ett bolag istället för att driva eget. Samtidigt kan vi se en trend bland de företag som tidigare velat rekrytera. De söker idag konsulter, då de förstått värdet av att snabbt växla upp och ned. Om fler konsulter vill ha tillsvidareanställning, samtidigt som företagen själva söker konsulter – kommer utbudet på IT-specialister snabbt sjunka. Inte för att IT-specialisterna i sig blir anställda utan för att tillgången på det företagen söker inte kommer att finnas.

Det är inte helt förvånande att individer letar trygghet när havet stormar. Frågan är bara om det kommer hålla i sig eller om det kommer skifta igen. Gig-ekonomin kommer fortsätta vara populär, och kommer fortsätta blomma. Det undersökningen visar handlar om behovet av trygghet när det är oroligt i världen. Konsultverksamheten kommer att återhämta sig, men det kommer ta några år. Många konsulter, speciellt de som arbetar som specialister inom sitt område, behöver inte vara oroliga. Deras kompetens behövs fortfarande. Företag har nämligen inte råd att inte arbeta framåt med automatiseringsprojekt och kund- och kvalitetsdata. Specialister inom IT kommer alltid att behövas.

Företag däremot kommer att ha lärt sig av detta – och fortsätta ta in fler IT-konsulter än tidigare. De företag som inte velat vara för konsulttunga och ovana konsultbeställare har förstått värdet av att snabbt kunna växla upp och ner, behovet av specialister som kan göra punktinsatser med mera.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Heidi Tangnäs

Head of Business development & growth

Heidi har gedigen erfarenhet från kompetensförsörjning inom IT, både rekrytering samt konsulter. Hon har även själv erfarenhet som IT-konsult från flera uppdrag. Det intressanta med att arbeta med kompetensförsörjning är matchningen mellan en konsult eller kandidat som söker sitt nästa drömuppdrag eller anställning, och kunder som behöver affärskritisk kompetens. Just mötet mellan dessa samt vad som krävs för att göra den perfekta matchningen är något Heidi alltid strävar efter. Heidi brinner för mångfald och en inkluderande IT-miljö, alltifrån att arbeta aktivt för att fler tjejer väljer IT/Tech, till att arbeta mot åldersdiskriminering eller möjligheter för kandidater som inte är svensktalande att få möjlighet på vår uppdrags- och arbetsmarknad.