Kanske känner du någon som var i en jobbsökarprocess i början på året, men som valde att tacka nej till den nya rollen eftersom de inte ville vara ”sist in på bolaget”. Otryggheten på arbetsmarknaden har varit överhängande och har fått många att avvakta byte av jobb. Vi kunde i vår IT & Tech Professionals Report tidigare i år se att 68 % av IT-specialisterna kunde tänka sig att byta jobb om rätt möjlighet uppstod (Lästips IT-specialisterna vill ha nytt jobb trots rådande kris). Insamlandet av datan skedde mars-april, precis då Covid-19 knackade på dörren. Samtidigt har vi sett att många företag införde rekryteringsstopp under våren, på grund av osäkerheten på marknaden. Det har varit lite utav ett vakuum där varken arbetsgivare eller -tagare vågat ta beslut om nästa steg.

38% av IT-specialisterna vill byta, men väntar på rätt erbjudande

Under sommarledigheten har jag pratat med folk i min bekantskapskrets. Många av dessa som är chefer idag, vittnar om att företagsledningar gått ut och promotar att hålla medarbetarna nära, då risken är stor att det kommer en våg av medarbetare som säger upp höst. Företagen är medvetna om utmaningen de står inför. Samma sak säger många av mina kontakter på Sveriges företag och organisationer. Det råder en oro om att många suttit ”lugna i båten” under stormen som varit i våras (och som kanske fortsätter i höst), men att dessa personer snart börjar kolla efter nya jobbmöjligheter och hoppar av skeppet, från ett skepp till ett annat.

Kikar vi på vår egen data för Wise IT och antalet ansökningar till våra utannonserade jobb, så kan vi se en trend som mer eller mindre beskriver året (se bild här nedanför). I början på året (januari) brukar vi generellt se ett ökat antal ansökningar, då folk efter julledigheten insett att de är trötta på jobbet och ser sig om efter nya möjligheter. I mars 2020 knackade Covid-19 på dörren och april hade det flyttat in som en del av vår vardag. Fler kandidater än tidigare valde då att sitta kvar i sina båtar och trygga anställningar och att inte aktivt söka efter nya jobbmöjligheter. Under sommaren, så har vi återigen börjat se ett stigande antal ansökningar, och min gissning är att grafen kommer fortsätta uppåt i samma riktning under hösten om inget markant sker på marknaden.

Angående ovan bild så vill jag tillägga att trenden ser olika ut beroende på eftersökt roll, Wise IT kurvan ovan graf är relaterat till roller inom IT vilket är Wise IT:s specialistområde. Vissa av våra systerbolag ser samma uppåtgående trend i sin data, medan andra såg en ökad mängd ansökningar under corona peaken, gissningsvis till stor del som följd av mycket varsel och uppsägningar som ”tvingade” många att se sig om efter nya jobbmöjligheter.

Semestern är över och många börjar återigen vänja sig vid tanken på att arbeta. Samtidigt har semestern gett många möjligheten att fundera på om de är på rätt plats i arbetslivet (Lästips: Var du på rätt plats när krisen slog till?). Nu om någonsin, är det viktigt att befintliga medarbetare nära, och att skapa dialog med potentiella framtida medarbetare.

3 snabba tips från mig:

• Är ni proaktiva och attraherar samt skapar dialog med potentiella medarbetare över tid, så har ni mycket att vinna då fler och fler börjar se sig om efter nya jobbmöjligheter. Se till att skapa synlighet för er själva i sociala medier (LinkedIn, Instagram, Facebook, varför inte Tik Tok?) för att attrahera rätt kandidater, och att ha en personlig dialog med personerna som blir del av ert nätverk. Er framtida stjärna kan finnas bland dem! (Lästips: Det nya normalläget kräver en digital rekryteringsprocess)

• Vill du/ni bevara nyckelpersoner/kompetenser, se till att hålla dem nära nu då det är turbulens på arbetsmarknaden. Och med nära menar jag inte rent fysiskt, utan genom tät, tillitsfull, dialog där både kandidatens karriärambitioner och företagets mål synkas ihop. Två av de främsta orsakerna till att kandidater väljer att byta jobb, är bristande ledarskap och brist på utvecklingsmöjligheter, se till att ni har strategier för dessa saker på plats!

• Är det någon som har bestämt sig för att byta jobb kan det ibland fungera att ge ett moterbjudande för att hålla kvar hen inom organisationen. Dock brukar det inte vara en långsiktig lösning (lästips: Har medarbetaren sagt upp sig – låt hen flyga!). Säkerställ istället att offboardingprocessen sköts professionellt och med omtanke, så att personen har er i åtanke då hen återigen vill byta jobb, och då med än mer kompetenser och erfarenheter att tillföra till er organisation!

Jag förutspår stor rörlighet på kandidatmarknaden under hösten, se därför till att vara proaktiva i ert arbete med ert employer brand och er inbound recruiting strategi. Vill ni ha tips och inspiration kring hur ni lyckas med dessa saker, så är det bara att höra av er! 😊

Prenumerera på bloggen

Nadja Ekblom

Digital sales

Jag fascineras av interaktionen mellan människor och IT och dess påverkan på oss som individer, organisationer och samhälle. Det ledde mig till Wise IT där jag arbetar som digital säljare sedan början på 2017. I bloggen skriver jag bland annat om IT-trender (eller avvikelser från dessa) som jag snappar upp via mitt nätverk, egna och externa event eller intressanta artiklar.