Visste du att 70% av arbetsmarknaden består av passiva kandidater? Det är alltså inte konstigt att det blir allt svårare att hitta rätt kandidat via enbart annonsering. Traditionella rekryteringsprocesser fungerar helt enkelt inte längre. Rätt kandidat kommer inte att kontakta dig – det är istället upp till dig som rekryterar att leta, kontakta och sälja in rollen.

Ordet researcher är en titel som förekommer mer och mer frekvent – inte bara hos rekryteringsbolag och konsultbolag utan även på interna rekryteringsfunktioner. Som med alla titlar kan arbetsbeskrivningen variera – men det här är definitionen enligt mig.

Jag brukar säga att en IT-researcher systematiskt letar fram och skapar dialog med rätt person för jobbet genom sociala nätverk, personliga nätverk, forum och events. Hen kartlägger olika branscher och företag för att komma i kontakt med personer som inte söker jobb aktivt men skulle passa perfekt in i rollen som ett företag har behov av idag eller i framtiden.

En IT-researcher har:

  • koll på IT-kandidaternas drivkrafter för att överväga nytt jobb
  • kunskap om hur tillgången på specifika kompetenser ser ut på marknaden
  • kännedom om var kandidaterna finns och hur de vill bli kontaktade
  • ett uppbyggt nätverk av kandidater

"Från”/>

I praktiken kan jobbet som IT-researcher innebära följande:

  • Kartlägga personer, branscher och företag som är relevanta för rollen som söks. Här kan det handla om att gå igenom X profiler översiktligt.
  • Ta kontakt med hundratals personer vars erfarenhet och kompetens skulle kunna vara en match mot företaget och rollen.
  • Genomföra telefonavstämningar med personer för att stämma av nuläge, eventuella nästa steg i karriären och intresse för rollen och företaget.
  • Hantera urval av personer som aktivt söker sig till tjänsten via annons och nätverk.

Personligen använder jag mig av forum och nätverk som Linkedin, Facebook, Meetups, Stack overflow och inte minst kontakter från tidigare processer.

Dags att börja jobba med search!

Enligt Universums undersökning så är över hälften av de som jobbar inom IT faktiskt sugna på att byta arbetsgivare inom de närmaste två åren, men enbart 30 % söker jobb aktivt! Search hjälper dig att nå de kandidater som inte aktivt söker nya jobb – men fortfarande är intresserade av att höra mer och eventuellt är intresserade av en ny tjänst.

Tips från mig – se över era interna rekryteringsprocesser. Hur jobbar du idag och hur kan search hjälpa dig att hitta rätt kandidat till rollen?

Nyhet hos oss!

Hos oss på Wise IT finns alltid en eller flera IT-researchers med i rekryteringsprocesserna. Oavsett om intresset för en roll skulle vara tillräckligt stor för att göra annonsurval, säkerställer searcharbetet att vi inte bara hittar en person, utan att vi hittar rätt person.

För dig som vill äga din egen rekryteringsprocess och har behov av att rekrytera ett större antal IT-specialister finns möjlighet att hyra en IT-researcher som sitter internt hos er och arbetar i er process, men har hela Wise IT:s nätverk och kanaler i ryggen. Läs mer här och hör av dig så pratar vi vidare!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Eleonor Andersson

Team Manager - Wise IT Inhouse

Eleonor har jobbat med search och uppsökande rekrytering inom IT sedan 2012. Med god förståelse för kundens organisation och människors drivkrafter, i kombination med ett strukturerat arbetssätt och stenkoll på Stockholms kandidatmarknad inom IT, hjälper hon företag med att finna rätt personer till nyckelpositioner!