Att det är många företag som konkurrerar om specialisterna inom IT är knappast något nytt. Arbetsgivare utan välkänt varumärke med den senaste tekniken inom Fin Tech, spel, AI eller media, kan ha extremt svårt att attrahera den där kandidaten som många är ute efter: runt 30 år, gärna högskoleutbildad med minst 5 års meriterande arbetslivserfarenhet (gärna även social, driven, passionerat engagerad med genuint teknikintresse samt helst förståelse för både IT och verksamhet). Ofta vill man att kandidaten ska ha arbetat med ungefär samma sak ett par år redan så att man kan komma in och leverera med minimal startsträcka.

Mitt tips till dig som står inför en IT-rekrytering: tänk på att det inte bara är ni som ska välja kandidat, er målkandidat ska också vilja välja er! Det är hård konkurrens om kvalificerade kandidater och när det gäller IT-profiler är det inte ovanligt att de blir kontaktade flera gånger i veckan av företag och rekryteringskonsulter som är intresserade av deras kompetens. Det handlar inte om att fjäska, göra sig till och erbjuda galna löner – snarare bör man göra en realistisk analys där man identifierar vem man vill approchera och sedan är lite krass när man funderar över vem man själv är (som bolag) samt vad man faktiskt kan erbjuda den önskade profilen.

Få personer är intresserade av att göra exakt samma sak som man gjorde i sin förra roll när man tar nästa steg – då skulle man troligtvis inte vilja byta. En driven och nyfiken person vill sällan arbeta i flera år med en uppgift för att sedan byta jobb och fortsätta med samma uppgift i många år till. Försök istället hitta en balans mellan tidigare erfarenhet och små/stora stretchar, så att både du och kandidaten hittar något nytt och spännande i rekryteringen!

För oss som arbetar med uppsökande rekrytering ligger svårigheten sällan i att hitta rätt profiler, man hittar i regel ett bra underlag genom en sökning på LinkedIn, Stack Overflow, sitt eget nätverk och/eller olika forum. Däremot är det viktigt att det finns en balans mellan vad du som arbetsgivare önskar och vad personer med den profilen kommer att efterfråga i sitt nästa karriärsteg, så att vi kan skapa intresse och nyfikenhet i den första kontakten.

"Från”/>

När du sedan har lyckan att få in en intressant profil på intervju – se till att skapa en balanserad dialog där både du och kandidaten får utrymme och möjlighet att ställa frågor. Glöm inte att kommunicera vad som är spännande/kul/trevligt med att arbeta hos just er! Alla är olika och oftast finns det något konkret man kan lyfta fram till rätt profil: arbetar ni med kul och modern teknik? Flexibla arbetstider? Är detta ett utvecklingssteg för kandidaten? En spännande bransch? Trygghet? Hållbarhetsfokus? Många sitter med en lång kravlista utan något konkret och intressant att erbjuda. Då finns risken att man blir utan kandidat, oavsett hur många man får träffa på intervju!

Tyvärr får man ibland inse att man kanske inte kan erbjuda det som drömkandidaten kommer att vara intresserad av. Då kan man överväga att ta in en senior person på konsultbasis och sedan rekrytera in mer juniora profiler som växer in i rollen under överlämning. Vi på Wise IT hjälper dig gärna med stöd och rådgivning i alla steg av rekryteringsprocessen, välkommen att kontakta oss!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Li Andér

Affärsområdeschef rekrytering

Li är rekryteringschef på Wise IT och arbetar i bolaget sedan 2014. Hon har tidigare arbetat som rekryteringskonsult med uppsökande rekrytering och headhunting under närmare tio år, varav de senaste åren fokuserat inom IT.