I åratal har det diskuterats om en växande kompetensbrist inom IT- och techbranschen. Men – vad gör vi som företag åt det? Vi på Wise IT menar vi att det är dags för företagen att ta ett gemensamt ansvar för att säkra framtidens IT-kompetens. Därför återlanserar vi nu vårt Tech Agent Program.

Tech Agent Program är format för att bemöta den växande kompetensbristen inom IT. Genom att handplocka individer med starka servicefärdigheter och komplettera deras kompetens med en intensiv IT-utbildning, strävar Wise IT efter att skapa en ny generation IT-professionella som kombinerar teknisk expertis med exceptionell service. I takt med att AI och liknande teknologier snabbt utvecklas, har kraven på IT-support och teknisk kompetens förändrats. Idag är det mindre fokus på enbart tekniska kunskaper för en IT-supporttekniker, och högre krav på förstklassig service.

– För att säkerställa service-nivån har vi en gedigen rekryteringsprocess. Den innefattar allt från djupintervjuer till skräddarsydda tester som utvärderar serviceorienterade egenskaper och potentialen för att lyckas som supporttekniker. Berättar Anne Eklöf, konsultchef och huvudansvarig för Tech Agent Program på Wise IT.

Över 200 ansökningar till höstens första upplaga

För att effektivt hantera dessa utmaningar och främja en hållbar kompetensförsörjning, återlanserar Wise IT sitt framgångsrika utbildningsprogram. Tech Agent Program startade redan 2019. För 2024 års upplaga ser Wise IT, under ledning av Anne Eklöf, ett ökat behov och skruvar upp programmet med tre omgångar under hösten.

– Vi ser ett ökat behov och skruvar upp intensiteten. Första omgången börjar i augusti och vi ser att kunder redan nu bokar upp kandidater. Det är dessutom ett högt söktryck, vi har fått in över 200 ansökningar – något som tyder på att IT-branschen är en het bransch att ta sig in i, förklarar Anne.

Anne delar även med sig om erfarenheter från tidigare omgångar:

Det är fantastiskt att följa dem som har gått programmet tidigare. Många har tagit kliv vidare inom IT och arbetar idag bland annat som servertekniker och inom IT-säkerhet. Vi ser tydligt att vi hittar personer med potential att växa.

Den första omgången startar den 19 augusti, med 7 platser. Inledningsvis utgår Tech Agent Program från Stockholmsområdet men Wise IT planerar att expandera till fler regioner i höst, bl.a Göteborg och Malmö.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Lisa Ohlsson

Lisa är idag Tech Talent Acquisition Consultant på Wise IT och har tidigare rekryterat inom sälj och marknad. Hon är van vid internationella miljöer och trivs som allra bäst när det är högt tempo. Som rekryterare brinner Lisa för DEI och strävar alltid efter att ge den bästa möjliga kandidatupplevelsen. Hon har även mångårig erfarenhet inom gymbranschen och har bl.a varit gruppträningsinstruktör och medlemsvärd. Det är även hennes favoritställe att vara på (när hon inte är på Wise såklart!).