Behöver du anställa ny IT-personal? Det första du måste göra är att anlita experthjälp! Det här är vad kan du förvänta dig av att samarbeta med en rekryteringsfirma – från början till slut.

1. Inför det första mötet

När du ska ta första kontakten med en rekryteringsfirma, se till att du är ute i god tid och att du vänder dig till specialister på just IT-rekrytering. De har koll på kandidatmarknaden och vet hur man ska attrahera rätt typ av personer. Se också till att du vet vad det är för roll du behöver, vilken erfarenhet som krävs och vad din nya medarbetare ska göra. Ju tydligare du är och ju mer framförhållning du har – desto effektivare och snabbare hjälp kan du få!

2. Kravprofilsmötet

På det viktiga kravprofilsmötet träffar du en rekryterare som hjälper till att pussla ihop alla detaljer kring tjänsten, från bakgrund och erfarenheter till lön och förmåner. Tillsammans ser ni också över läget i organisationen. Utifrån mötet sätter de sedan ihop en nulägesanalys, en rollbeskrivning och en sammanfattning av organisationen, som du även kan återvända i framtida rekrytering. Allt detta ligger sedan till grund för rekryterarens arbete – så du nu bara behöver fokusera på att planera in tid för intervjuer i kalendern!

3. Searcharbetet

Att hitta lämpliga kandidater till IT-roller sker genom uppsökande rekrytering, även så kallat search. Rekryteringsfirman har gjort allt förarbete som krävs för att kunna leta upp de rätta kandidaterna genom sociala medier eller andra forum, och för dialog med de som verkar intressanta via mejl eller telefon. Uppstår ett ömsesidigt intresse bjuds kandidaten in till ett personligt möte med rekryteraren. Kvalificerar hen sig till nästa steg är det dags för intervju!

4. Intervjun

Det viktigaste du behöver tänka på när det kommer till intervjun är att du berättar om dig själv lika mycket som kandidaten berättar om sig. Sälj in jobbet och arbetsplatsen, och lyft alla era USP:ar. Kandidaten har mycket att välja mellan och befinner sig troligtvis i flera rekryteringsprocesser. Du måste stå ut från mängden, och här är bästa läget!

5. Tester och referenser

En slutlig sak du kan förvänta dig när du samarbetar med en rekryteringsfirma är möjligheten att skicka ut tester till kandidaten. Det finns många olika att välja mellan, så ett tips är att tänka till en extra gång kring vad som faktiskt är relevant för tjänsten. Om allt klaffar med kandidaten du vill ha så kontaktar rekryteraren hens referenser – och därmed återstår bara jobberbjudandet från dig!


Vill du veta mer om hur det är att samarbeta med en rekryteringsfirma när du ska anställa någon ny till en viktig IT-roll i din organisation, och vad du bör göra för att det ska gå så smidigt som möjligt? Få flera smarta tips i guiden  ”Samarbeta med IT-rekryterare – tips för lyckade processer”.

"Från”/>

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Eleonor Andersson

Team Manager - Wise IT Inhouse

Eleonor har jobbat med search och uppsökande rekrytering inom IT sedan 2012. Med god förståelse för kundens organisation och människors drivkrafter, i kombination med ett strukturerat arbetssätt och stenkoll på Stockholms kandidatmarknad inom IT, hjälper hon företag med att finna rätt personer till nyckelpositioner!