När det kommer till att rekrytera utvecklare så sitter vi alla i samma ankdamm. Vi letar ju efter precis samma individer! Kompetensbehovet är så pass påtagligt att jag börjar undra om vi inte ser problemet från fel ände. Att jaga det fåtal individer som har kunskap inom området kommer bara räcka en bit på vägen. Vi behöver arbeta proaktivt för att kunna tillgodose kompetensbehovet i framtiden också. När det kommer till kritan handlar det ju i grund och botten om att säkra kompetens snarare än att fånga specifika personer. 

Som Inhousekonsult ser jag många olika miljöer, människor och arbetssätt i min vardag. Något jag lagt märke till är att många företag försöker definiera sina USP:ar för att på så vis lyckas locka till sig utvecklare. Men tänk om vi skulle tänka längre än så. Vad skulle hända om fler bolag började satsa mer på juniora medarbetare och lära upp dem istället? Jag tror att många företag skulle gynnas av att premiera potential högre än vad individen faktiskt kan idag. Det råder ju inga tvivel om att efterfrågan på utvecklare är och kommer förbli skyhög de närmsta åren.

Det jag har upplevt när jag varit ute på uppdrag är att företagen sakta men säkert börjar förstå att det börjar bli dags att ta action. Några av de större bolagen har redan välfungerande traineeprogram för juniorer – men de flesta medelstora och mindre bolagen har det inte. Att ta in en junior medarbetare behöver inte vara så märkvärdigt för att de ska ge en stor slutgiltig effekt. Även om man inte har möjlighet att ta in fem juniorer eller studenter så har man kanske kapaciteten att ta in en.

"Från
Vi kan inte bara sitta ner och hoppas på att skolor och institut som KTH, Lexicon, Nackademin och Hyper Island ska leverera toppkandidater som kan leverera på en gång. För att säkra upp den framtida kompetensförsörjningen behöver vi göra en gemensam kraftansträngning. Jag vill därför uppmana alla er techbolag att våga satsa på någon som är junior. Om vi alla hjälps åt att utbilda och utveckla de personer som vill men inte kan så har vi redan tagit ett stort kliv på vägen!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev