Hantera ansökningar utan cv. Låter det helt galet? Inte alls, Mathias Linarfve, vd på Wise IT, förklarar varför det är så viktigt att förstå talangmarknaden och agera utifrån hur den kommer att se ut.

Talangmarknaden har blivit konsumentmarknad

Förstår du inte vilken marknad du agerar på när du rekryterar, är det omöjligt att lyckas, särskilt när det gäller IT-kompetens. Talangmarknaden i Sverige närmar sig allt mer de klassiska kännetecknen vi brukar sätta på en hårt konkurrensutsatt mogen konsumtionsmarknad. Tyvärr har företagen, och för den delen samhället i övrigt, inte förstått på vilken typ av marknad de nu konkurrerar om talanger. Konsekvenserna av det blir förödande när rätt kompetens är en nyckelfaktor för att företag ska kunna vara konkurrenskraftiga framåt. För att lyckas, behöver både rekryteringsbranschen och företagen tänka om.

Som vd för Sveriges ledande IT-rekryteringsföretag möter jag 100-tals företag med behov av IT-kompetens. De allra flesta har ett någorlunda bra svar på varför de personer vi ska hjälpa dem att rekrytera ska jobba just hos dem: fräscha lokaler, flexibla arbetstider, årets chef som chef, fantastiska förmåner, hög lön o.s.v. Trots dessa features berättar samma kunder i nästa andetag att de själva försökt rekrytera en längre tid men inte lyckats – trots att de annonserat ”överallt” och för dyra pengar. Ofta har de också själva searchat via LinkedIn, fördubblat den interna tipsbonusen med mera. Ändå har de inte lyckats. Självfallet kan anledningarna till varför de inte lyckats vara många men jag tror helt enkelt att det till stor del handlar om ett ”mind-game”. Förstår du inte vilken marknad du agerar på blir alla dina ageranden lite, lite fel – vilket gör de sammantagna konsekvenserna förödande.

Jag hoppas att fler som rekryterar funderar på vems marknad vi egentligen befinner oss på. Personer som är öppna för nya jobbmöjligheter agerar numera som konsumenter och talangerna gallrar, utan att själva alltid vara medvetna om det, bort den som har en för komplicerad ansökningsprocess och för höga trösklar.

Lösa cv eller cv-löst?

Rekrytering handlar givetvis om fler delar än att bara skicka in ett cv, men faktum är att hela ansökningsprocessen som den ofta ser ut idag, utgår från företaget som rekryterar och inte från vad som gör det enkelt för de personer som passar bäst för jobbet.

Att ständigt anpassa och uppdatera sitt cv och personliga brev tar tid. Lägg därtill att talangen många gånger ska registrera sig och fylla i ett formulär där alla de uppgifter hen redan har i cv:t ska in. Igen. Och allt detta innan talangen själv ens vet om hen verkligen vill ha jobbet (eftersom du bara agerat på en annons). Snacka om att bygga trösklar!


”Talangerna väljer, ofta omedvetet, bort den som har komplicerad ansökningsprocess och krav som gör att det svårt att visa intresse.”


Inom IT, och även många andra områden, är det dessutom stor brist på kompetens och de personer företagen vill anställa har högst sannolikt redan fast anställning med bra villkor. Varför ska de lägga tid på att sätta ihop ett aktuellt cv för att kunna visa intresse för ett nytt jobb som de utifrån en annons omöjligtvis kan bedöma om är intressant eller inte? Med krav på cv tvingar du nämligen alla de passiva kandidaterna att lägga på minnet att eventuellt söka jobbet vid ett senare tillfälle när de har tillgång till dokument och dator. Onekligen en schysst urvalsbegränsare i det fall man önskar sig så få ansökningar som möjligt.

Ta bort cv som tröskel

En del av lösningen tror jag, och vi på Wise IT, stavas cv-lösa ansökningsprocesser. Istället för att kräva cv som en första tröskel behöver vi som rekryterar tänka igenom vad vi verkligen behöver och utifrån det ställa de allra viktigaste frågorna, inget mer. Den som är intresserad av en tjänst ska enkelt kunna svara från vilken typ av device som helst och söka jobbet sittande på tunnelbanan mellan Hötorget och Rådmansgatan.

Någon tycker att risken är att det blir för enkelt att söka jobb, vilket gör att det blir svårt att gallra. Visst är det en risk. Alla kommer inte rannsaka sig själva och svara ärligt på hur bra de är på t.ex. javascript. Men å andra sidan finns det också en möjlighet att någon som normalt inte tar sig tid att skicka in en ansökan tycker att det är värt att visa sitt intresse. Dessutom kan cv:t tas in senare i processen då både företaget och talangen vet att gemensamt intresse finns.

Vi på Wise IT har som första rekryteringsföretag helt övergått till CV-lösa ansökningar och vi har ökat antalet ansökningar med 30 %. Vi som är vana med search i externa databaser har helt plötsligt också fått en ännu större andel relevanta sökande i våra uppdrag. Vi har också fått mycket positiv återkoppling från kandidater för att vi vågat underlätta för dem.

Att ta bort cv-kravet som tröskel för att hitta fler toppkandidater är bara ett av flera exempel på hur vi som arbetar med rekrytering kan tänka om utifrån hur marknaden ser ut idag.


Läs mer – ladda ner guide

Vill du läsa mer om att attrahera framtidens IT-medarbetare? Ladda ner vår guide med 6 saker du måste veta som arbetsgivare.

Guide: Så attraherar du den nya IT-generationen

Rapport

Prenumerera på bloggen

Mathias Linarfve

Vd på Wise IT

Mathias har 15 års erfarenhet av rekryteringsbranschen varav de senaste 4 åren som VD för Wise IT. Före det har Mathias bland annat varit arbetande delägare i bolaget Releasy Customer Management (sålt till Pulsen) och dessutom innehaft flertalet ledande roller såsom försäljningschef, affärsutvecklingschef och affärsområdeschef på Manpower. Mathias brinner för att vara med och stärka Sveriges företags konkurrenskraft inom IT genom att förändra, förbättra och öppna upp IT-arbetsmarknaden för kompetens från hela världen.