Jag pratar dagligen med IT-specialister som kan tänka sig att byta jobb – men det är mycket som behöver falla på plats för att de i slutändan ska känna sig trygga med att ta det steget. Jag har sett ett skifte i vad som är viktigt för våra kandidater. Tidigare har lönen varit den främsta anledningen till att en person byter jobb men idag är andra mjuka värden minst lika viktiga – om inte viktigare.

Vi arbetar aktivt med att hitta rätt person till rätt jobb och för att lyckas med det behöver vi säkerställa att det som kandidaten värderar högt också erbjuds i arbetet. Så vad är det kandidaterna efterfrågar? Jag har sammanställt en lista på vad de kandidater som jag har träffat ofta kräver för att byta jobb!

1. Chefen och ledarskapet är viktigt

Ledarskapet är verkligen A och O. Det finns inte ett ”rätt” ledarskap utan alla individer söker olika typer av chefer och ledare. Det har aldrig varit viktigare att du som arbetsgivare ser över hur ni leder era medarbetare och även synliggör det genom att arbeta med Employer Branding. På så sätt lyckas ni attrahera kandidater i högre grad. Ju tydligare er kommunikation är kring bland annat ledarskapet, desto större chans är det att ni träffar rätt direkt!

2. Kulturen och värderingarna måste stämma överens

Vilka är era värderingar och hur kommunicerar ni ut dem? Många kandidater som jag träffar vill ha ett meningsfullt jobb som de kan stå för. Detta blir svårt att nå om kandidaternas värderingar skiljer sig från era. Ju tydligare vi är i vår kommunikation kring er som bolag, desto lättare är det för oss att hitta en kandidat som faktiskt vill arbeta hos ER och inte vilket bolag som helst. Läs gärna vår guide om hur er organisation ska agera för att attrahera IT-generationens kandidater.

3. Flexibelt arbete med stora utvecklingsmöjligheter

Hur ser möjligheterna ut att arbeta på distans hos er? Det kan vara svårt att hantera vissa arbetsuppgifter i öppna kontorslandskap. Är det viktigt att en utvecklare sitter på kontoret och kodar? Kanske inte. I takt med digitaliseringen vill många ha möjlighet att kunna vara mer flexibla att välja var och när arbetet ska utföras. Utöver ett flexibelt arbete är stora utvecklingsmöjligheter viktigt för våra kandidater. Kan ni erbjuda era medarbetare deras nästa karriärsteg? Om inte finns det en risk att kandidaten väljer att gå åt ett annat håll.

4. Balans mellan privatliv och jobb

Att jobba är kul – men det är viktigt att jobba hållbart! Många av de IT-specialister jag träffar säger att de skulle kunna gå ner i lön för att få ett mindre stressigt jobb. Att hitta en balans mellan jobbet och privatlivet ligger också högt upp på listan!

Lästips: IT-specialister väljer stressfria jobb framför högre lön

5. Teknik i framkant

IT-specialister är överlag intresserade av ny teknik. Har ni som företag tekniska produkter som intresserar? Om inte kan det vara en bra idé att ge medarbetare förutsättningar att arbeta med teknik som ligger i framkant. Locka med spännande projekt! Se till att kandidaterna känner att er arbetsplats prioriterar IT och teknik.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Rebecca Levy

Kandidatansvarig

Rebecca är utbildad beteendevetare med ett stort intresse för IT. Med sin nyfikenhet brinner hon för att träffa nya människor och skapa sig en förståelse för vad de motiveras av. Som konsultchef på Wise IT hjälper Rebecca IT-specialister med att ta sitt nästa karriärsteg samt företag med att bygga deras IT-organisationer.