Har du blivit erbjuden jobb via Linkedin? Då har du säkert blivit uppsökt via vissa kriterier. Hela 40% av svenska företag rekryterar via sociala medier – men vi alla är ganska dåliga på att göra våra Linkedinprofiler sökbara och synliga för rekryterare.

Hitta rätt sökord för dig!

Steg ett för att göra din Linkedinprofil mer attraktiv och sökbar för rekryterare är att lista ut de med använda sökorden och sedan lägga in dem i din egna profil. Ett tips är att läsa lite jobbannonser som du skulle vilja söka. Lista ut vilka ord som används och försök få in dem i din egna profil. Ett tips är att använda ordet du hittat (exempelvis ”teknisk projektledare”) minst tre gånger i din profil. När vi som rekryterare söker en teknisk projektledare så kommer du komma högt upp på träfflistan.

"Från”/>

Det finns däremot ord som du ska hålla dig borta från. Många använder orden fokuserad, passionerad, erfaren, kreativ, expert, ansvarsfull och driven i sina profiler. Det är också dem mest överanvända orden på Linkedin. Försök hitta ord som får dig att sticka ut. Strunta även i ord som är ”klyschiga”. Det vill säga ord som säljande, stresstålig och ansvarsfull. Många använder de orden – utan att faktiskt vara det.

Ett annat tips är att inte bara skriva titeln utan även informera mer specifikt vad du arbetar med i din presentation och under varje jobb du haft. Skriv gärna vilka tekniker du föredrar och vilka tekniker du idag arbetar med. Ju tydligare och mer specifik du är desto lättare är det för oss som rekryterare att få en bild av vad du gör idag – och vad du kan tänka dig att jobba med i framtiden. På så sätt kan vi hitta det jobbet som passar dig – och inte skicka jobbförslag som inte är aktuella.

Ta dig tiden – search är nämligen det mest effektiva sättet för oss rekryterare att hitta IT-specialister på!

Det kan självklart låta jobbigt att läsa massa jobbannonser, lägga in sökord och hoppas på att någon rekryterare hittar just din profil – men många rekryterare använder search som huvudverktyg vid rekrytering. Det kan vara värt att ta den tiden för att göra din profil mer synlig och sökbar.

Vill du ta reda på hur du kan göra din Linkedinprofil mer sökbar för just den rollen du söker? Hör av dig till mig så kan jag berätta mer! simon.andreasen@wiseit.se

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Simon Andreasen

Simon arbetar som kandidatansvarig på vårt kontor i Göteborg. Han har arbetat med search, rekrytering och sälj i tre år. Hans passion är att nätverka med personer inom IT-branschen och se till att hitta rätt jobb till dem.