Är du nyfiken på att arbeta som IT-konsult och undrar vad som krävs? Här tar vi upp några delar vi ofta får frågor om.

Vilken utbildning och erfarenhet behöver jag ha?

Många tänker att IT-konsulter behöver ha djup och nischad i sin kompetens. Det är inte nödvändigt. Du kan arbeta som IT-konsult både som specialist, som generalist och i princip inom vilket område som helst. Din utbildningsbakgrund kan också variera mellan akademisk examen, yrkesutbildning och att du skaffat kunskap genom mångårig erfarenhet.

Måste jag vara senior?

Många har en föreställning om att IT-konsult passar bättre för seniora personer, med många års erfarenhet. Det stämmer inte – uppdragsgivare söker både seniora specialister och yngre IT-konsulter som är i början av sin utveckling. Ibland kan det passa särskilt bra att i början av sin karriär få testa olika arbetsuppgifter och arbetsplatser.

Vilka egenskaper ska en konsult ha?

För att du ska trivas och fungera bra i en konsultroll är några egenskaper och förmågor extra viktiga:

  • Starkt självledarskap: du är självgående och kan ta eget ansvar för att arbeta mot mål och deadlines.
  • Samarbetsförmåga: du behöver kunna kliva in och ut ur team och samarbeten på ett smidigt, relationsskapande och förtroendefullt sätt.
  • Flexibilitet: du trivs i nya sammanhang och miljöer och har lätt för att anpassa dig.
  • Kommunikativ förmåga: du behöver kunna förklara vad du gör och hur du arbetar och kunna överföra kompetens till personer du möter.
  • Problemlösningsförmåga: uppdragsgivare förväntar sig stöd i att lösa utmaningar – du behöver kunna angripa problem på ett strukturerat sätt för att hitta lösningar.

Anställningsformer

Är du redo att ta klivet över till att arbeta som IT-konsult kanske du vill läsa vår artikel anställningsformer och ersättningsmodeller för IT-konsulter.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev