Visste du att 9 av 10 har sett ett jobb de är intresserade av men inte sökt? Hur kan det komma sig? Har det att göra med krångliga ansökningsprocesser? Begär vi för mycket i ett första skede? 86% av oss alla påbörjar sin jobbsökning via mobilen men hela 82% av företagen erbjuder inte mobilansökningar. Vi behöver göra det enklare för potentiella kandidater att söka jobb. Vi behöver tänka nytt och ett sätt kan vara att våga skippa personligt brev för att förenkla processen!

”Såhär har vi alltid gjort…”

Personligt brev har traditionellt varit en viktig del och något vi förknippar med rekrytering – men hur viktigt är ett det egentligen? Som rekryteringskonsult läser jag som regel aldrig personliga brev – det säger sällan något relevant om personen. Och hur kan du vara säker på att dina fördomar inte tar över när du läser en persons personliga brev? Det är ju till exempel inte bäste skribenten som ska få jobbet (om det inte är en roll inom kommunikation).

"Från”/>

Så fundera på vad ett personligt brev egentligen tillför? Ger ett bra skrivet brev känslan av en bra kandidat – men inte är det väl känsla vi ska rekrytera på? Då kan vi råka ut för den farliga magkänslan, något som alla som arbetar med rekrytering och följer forskningen på området känner till. Har vi verkligen råd att sålla bort bra kandidater på grund av ett dåligt brev eller ens riskera att det påverkar vår bedömning av en person med relevant erfarenhet och kompetens för jobbet?

Mitt tips är – behåll bara saker i processen som tillför och bort också med det som har med känslor att göra. Jag tar alltid hellre ett samtal direkt med personen och ställer de frågor jag vill ha svaret på. Den informationen jag vill ha kanske inte finns i ett PB – och då är ett samtal med personen i fråga mycket mer effektivt – men visst kan det ta tid från en annars upptagen chef.

Dags att sänk trösklar för potentiella kandidaterna…

Personligt brev krånglar till processerna. På Wise IT försöker vi göra det enklare för potentiella kandidater att söka jobb via mobilen – utan varken CV eller andra bilagor i första steget. Tänk om vi skulle börja kräva personligt brev i våra processer – det gör att det blir svårare att söka jobb via mobilen – inte lättare! Genom att förenkla ansökningsprocessen så kan vi få in fler relevanta ansökningar. Kanske även ditt bolag kan få in fler ansökningar på det sättet, även inom specialiserade roller inom IT?

Så våga gå utanför boxen i era egna rekryteringsprocesser – ifrågasätt processen! Bara för att ni alltid till exempel har krävt personligt brev så betyder det inte att det är det enda sättet att arbeta.

Om du vill veta mer om hur vi arbetar med annonsering och rekrytering – kontakta gärna oss!

 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Jonas Hogener

Rekryteringskonsult

Jag arbetar som rekryteringskonsult med fokus på verksamhetsnära och ledande roller inom IT. Jag har sedan tidigare bakgrund från konsultbranschen och search. Jag drivs i min roll av att arbeta med engagerade kunder och att vara en partner för både kund och kandidat i hela rekryteringsprocessen.