Vill du ta in en ny person som ska kunna vara kvar inom företaget längre än till nästa årsskifte? Som ska kunna växa med företaget och vara en ambassadör för ert varumärke? Är du trött på att ha medarbetare som säger upp sig inom ett år? Och drar till nästa företag innan du hinner blinka?

Kan detta möjligen bero på att du stirrar dig blind på kravspecen och att du vill att din drömkandidat ska ha extra allt i sin kompetensportfölj?

Vikten av att få utmanas

Oavsett om du rekryterar eller hyr in en konsult – tänk efter före så du inte tar in någon som är för kvalificerad. Visst, det kanske känns tryggare med någon som kan sina saker. Som går på ren rutin. Ja varför skulle det vara fel undrar du? Vem vill inte ha någon som kan allt (och gärna lite till)? I teorin låter detta jättebra, men med handen på hjärtat; OM du tar in denna person till en tjänst på företaget, tror du att denna person kommer att vilja stanna kvar? Tänk såhär istället: Om man redan kan och har gjort allt, varför ska man vilja stanna?

Det har gjorts en hel del research kring drivkraft och motivation. Vad motiverar oss och vad driver oss framåt? Längst upp på listan kommer självförverkligande. Självförverkligande definieras enligt följande på wikipedia: ”Att se vad man går för och göra det. Att få hitta sin naturgivna plats i världen.” Självförverkligande, dvs. att hitta sig själv handlar i mångt och mycket om att få utmanas, utvecklas och lära sig nya saker.


Lästips:
Behöver du ta in IT-personal och är osäker på om du ska hyra in en konsult eller rekrytera permanent? Vår kostnadsfria guide ”Hyra eller anställa till IT-avdelningen?” hjälper dig att hitta svaret.


När det fungerar

Att förverkliga sig själv kan man t.ex. göra när man står inför nya arbetsuppgifter som man inte alla gånger är 100% kvalificerad för. Man kan bli rädd, nervös, få fjärilar i magen och prestationsångest … Men de goda nyheterna är att OM vi övervinner våra rädslor och försöker genomföra arbetsuppgifterna ändå så får dessa utmaningar oss att växa och utvecklas. I förlängningen blir detta såklart en viktig faktor när det kommer till att stanna kvar i företaget. Ta in en person som verkligen vill ha jobbet. Hen kommer att lägga ner sin själ i att lära sig allt om rollen. Visst, du får eventuellt lägga lite mer tid på upplärning, men med tanke på att personen förmodligen kommer stanna kvar längre än alternativet, så är ju detta en riktigt bra långsiktig investering. För alla mår bra av att få utmanas och utvecklas på sin arbetsplats. Om och om igen.

När fungerar det inte?

Har du till exempel ett kritiskt projekt där kompetensen är avgörande och rent av innebär en hög risk om den inte finns där från början? Ja då är det bättre att ta in en konsult i rollen som är startklar och inte har någon startsträcka.

Så vad gör du i ditt val?

Ta tillvara på lite mer juniora profiler som vill lära sig, är motiverande och som verkligen vill ha utmaningen som jobbet kan ge . De kommer att bli ditt företags ledstjärnor och ambassadörer. Inte minst för att du visar att du tror på dem och ger dem jobbet. Trots att de inte har rätt kvalifikationer.


Läs mer – ladda ner guide

Vill du läsa mer om att attrahera framtidens IT-medarbetare? Ladda ner vår guide med 6 saker du måste veta som arbetsgivare.

Guide: Så attraherar du den nya IT-generationen

Rapport

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Linda Freij

Tidigare vice vd & affärsområdeschef konsultverksamheten, Wise IT

Linda har 18 års erfarenhet av IT-branschen och har haft många olika roller inom branschens mest spännande delar. Hennes bakgrund sträcker sig från IT-teknik och serverdrift till Konsultchef, Key Account Manager och Rekryteringskonsult av IT-specialister.