Det är nog det sista du vill höra när du är på väg att söka jobb och äntligen har blivit kallad på intervju för tjänsten som verkar vara intressant. För varför ska du gå i pension när du faktiskt söker jobb? Egentligen spelar det ingen större roll om du är 18, 30 eller 70. Vill du jobba och är rätt för tjänsten bör du så klart ha en chans likt alla andra.

Hur kommer det sig att jag använder mig av den ingressen? Jag ska göra en lång historia ganska kort.

För ungefär en vecka sedan blev jag omnämnd på LinkedIn för att vara fri från ”ålderism” i samband med en intervju, vilket var superroligt att höra så klart! Det blev en ganska lång diskussion som fortsatte ett par dagar med många spännande inlägg och det visade sig snabbt att det var fler som hade blivit utsatta av detta sedan innan.

Men var kommer ålderism egentligen ifrån? Definitionen är diskriminering av personer på grund av ålder. I detta fall är det ”äldre” personer som blir nekade roller på grund av sin. Jag misstänker tyvärr att det händer hela tiden i många olika sammanhang i olika rekryteringsprocesser inom alla typer av branscher – allt från offentlig sektor till den privata. Tänk vilken erfarenhet den ”gamla” utvecklaren kommer med till ett team av utvecklare, den ”gamla” driftteknikern eller den ”gamla” supportteknikern och tänk på vilken tyngd de kan ge till de nyanställda.

"Från”/>

Varför berör detta mig och oss idag då förutom det självklara – nämligen att det är fel?

Som rekryteringskonsult med fokus på utvecklare i Region Väst sitter jag med några av de mest komplexa rollerna med några av de mest efterfrågade kandidaterna som finns att rekrytera just nu. Det sista vi behöver är diskriminering av rätt kompetens för att någon är för ”gammal”, eller för den delen för ”ung” eller att man är man eller kvinna.  Det ska handla om vilken kompetens du har och inget annat.

För att följa upp tråden i början av inlägget, gällande LinkedIn-tråden och en allmän uppfattning om oss rekryterare – vi är unga, slarviga, omdömeslösa och allmäns arroganta mot alla typer av människor som är perfekta enligt en kravprofil. Detta är saker som kom upp i tråden. Med andra ord, även vi rekryterare blir utsatta för ålderism och förutfattade meningar. Här vill jag slå ett slag för vilka värderingar man faktiskt har och varför man håller på med det man gör som rekryterare.

Jag personligen gör allt jag kan för att faktiskt aldrig glömma bort att det är en människa jag sitter med och inte bara en ”pinne i statistiken”. Jag tycker nog faktiskt att mina kollegor i branschen är allt annat än ”unga, slarviga, omdömeslösa och arroganta”. Snarare tror och hoppas jag att mina kollegor i branschen är motsatsen – eller jag hoppas det i alla fall!

Kontentan av allt detta då?

Jag vill nu att vi vänder blad och ser till att detta är något som kommer försvinna och oavsett vilken roll vi har, rekryterare, kandidat, chef ser till att se bortanför ålder och kön och fortsätter att ge alla chansen!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Mathias Gyllander

Rekryteringskonsult, Wise IT

Mathias är utbildad systemvetare med ett barnsligt IT-intresse som sträcker sig hela vägen tillbaka till SNES-tiden och som på senare år yttrat sig i java-programmering till olika föreningar. Idag är han rekryteringskonsult på Wise IT Väst. Han skapar relationer med allt från de mest seniora IT-arkitekterna, CISO och nätverkstekniker till juniora/seniora utvecklare inom .NET, Java och C++, liksom med erfarna tekniker av alla dess slag.