Är du sugen på att ta klivet in i IT-branschen? Wise IT ger genom sin utbildningssatsning Tech Agent Program 20 personer chansen att komma in i IT-branschen under hösten 2022. Samtidigt som det kan kännas spännande och roligt att starta en helt ny karriär kan det också vara skrämmande att kasta sig ut. Vi har träffat tre personer som gick Tech Agent program under våren 2022 för att höra mer om deras upplevelser och tankar.

Max Walther

Max Walther har en lång karriär inom restaurangbranschen bakom sig, senast som sommelier och hovmästare. Funderingarna kring att göra något annat hade börjat dyka upp.

– Jag såg en annons på Instagram som var i stil med ”Har du jobbat inom service och vill få in en fot i IT-branschen?” jag kände mig väldigt träffad då jag var redo att lämna restaurangbranschen bakom mig.

Max klev in på utbildningen utan förväntningar, han hade aldrig arbetat inom IT eller jobbat på ett kontor. Det visade sig dock att han skulle tycka att det var väldigt spännande!

– Det roligaste med utbildningen var det sociala, att alla kom från olika bakgrunder, och att alla hade fått samma chans att komma in i IT-branschen. Utöver det är lärarna på BiTA väldigt roliga och engagerade.

Utbildningen upplevde han inte som så svår. Han beskriver den som intensiv men berättar också att så länge man ser till att hänga med på lektionerna var det inga problem att klara slutprovet. Men lärandet tar inte slut efter utbildningen utan Max upplever att han fortsätter lära sig nya saker inom IT varje dag på sitt uppdrag nu där han stormtrivs.

– Idag sitter jag hos Sweco på Kungsholmen, ett företag med ca. 25 000 anställda arkitekter & ingenjörer världen över. Jag anser mig vara lyckligt lottad att få vara en utav dom som gått det här programmet, och ångrar inte en sekund.

Fanny Simonsson

Fanny Simonsson kände att hon ville testa på något nytt och Tech Agent Program kändes då som ett steg i rätt riktning. Innan hon hoppade på utbildningen hade hon en rad olika servicerelaterade yrken, varav det senaste var inom barnomsorg.

– Min största förväntan var att få en utmaning, jobbet som IT-support är utmanande och lärorikt på många vis. Utbildningen hade en blandning av teoretiskt lyssnande och praktiska övningar, så länge du har ett intresse att lära dig och en nyfikenhet kommer utbildningen inte vara någon större match!

Under utbildningen växte en stark gemenskap fram inom klassen.

– Det roligaste med utbildningen var att vår klass fick en härlig gemenskap, det gjorde absolut dagarna och lärandet roligare och man blev motiverad.

Nu väntar en ny spännande karriär för Fanny inom IT-support.

– Idag har jag ett uppdrag hos Peab som IT-supporter på deras kontor i Solna. Jag tycker verkligen jobbet är superkul och ångrar inte att jag sökte in till Tech Agent. Det finns så himla mycket att lära sig och kunskap att hämta!

Stefan Eriksson

Stefan Eriksson hade en önskan om att starta en ny karriär inom IT efter att ha jobbat länge inom olika butiker. Även om han hade hört mycket om utbildningen innan var det svårt att föreställa hur det skulle vara. När vi frågar hur utbildningen var i förhållande till hans förväntningar får vi kort och gott svaret:

– Det var bättre!

Han upplever inte att utbildningen var svår utan berättar att är man där varje dag och är aktiv samt tar tills sig informationen är det inga problem. Att ha tidigare erfarenhet inom IT är inget krav, Stefan hade däremot viss erfarenhet sedan innan men berättar att det är jättebra lärare som går igen delar grundligt utan att stressa.

Så, vad var det roligaste med utbildningen?

– Det kändes väldigt roligt att börja med något nytt och veta att man har ett jobb som väntar. Och såklart man får massa nya kontakter och vänner!

Vi avslutar med att fråga Stefan om han känner att det var rätt beslut att hoppa på Tech Agent Program.

– Oja, ångrar inte för ett ögonblick att jag tog klivet mot en helt ny karriär. Idag jobbar jag på Apotekets Huvudkontor i Solna, på deras Helpdesk och trivs riktigt bra!