Det har talats om kandidatbrist ett bra tag nu – framför allt när det kommer till IT-kompetens. Att arbetsmarknaden har blivit kandidaternas och att efterfrågan är större än tillgången är ett faktum, men vad gör vi åt det? Vi spetsar till våra platsannonser, vi searchar IT-personal från andra företag och vi lägger väldigt mycket pengar på marknadsföring, oftast utan något resultat.

För att inte stanna upp helt i er utveckling eller bränna ut er befintliga IT-personal gäller det att börja tänka annorlunda och våga satsa på något annat – trots att det är utanför er comfortzone.

Ett nytt Sverige ger möjligheter

Varje dag kommer det kompetenta, ambitiösa välutbildade och hungriga nysvenskar till Sverige. Dataingenjörer, programmerare och systemutvecklare som inte vill något annat än att ha ett jobb. Varje dag har du som företag möjligheten att ta till vara på denna kompetens – om du vågar!

“Men tänk om det kommer in en person som inte kan prata svenska med de andra kollegorna” eller “tänk om det blir en för stor kulturkrock?”. Om det här är era största hinder, så finns det faktiskt inga. Vi vet, rädslorna och fördomarna kan vara många, men försök att tänka förbi dem och fokusera på fördelarna istället.

"Från”/>

Vilka är fördelarna då?

– Ett mer konkurrenskraftigt företag
En person med en annan bakgrund, erfarenhet och branschvana har mycket att lära er. Deras arbetssätt, angreppssätt och processer kommer kunna utveckla ert bolag, vilket gör att ni kommer bli mer konkurrenskraftiga på marknaden.

– En mer attraktiv arbetsplats
Mångfald gör er till en mer attraktiv arbetsgivare som visar att oavsett vilken bakgrund man har så är man välkommen hos er. Det stärker i sin tur ert varumärke, både gentemot era potentiella och nuvarande kunder.

– En ambitiös medarbetare
Anställer ni en person som kanske har varit tvungen att fly sitt hemland för att komma till tryggheten, kommer du att få en person med en helt annan ambition, ett starkt driv och en vilja att göra bra ifrån sig.

– En mer dynamisk och motiverad grupp
En person med en annan bakgrund kommer berika er som grupp, både vad gäller erfarenheter, men även arbetsmässigt. En ambitiös person som har fått kämpa är motiverad vilket kommer smitta av sig på resten av gruppen.

Så, för att ditt företag ska kunna fortsätta att växa, utvecklas och utmanas, behöver du se förbi dina fördomar och rädslor och istället se fördelarna.

 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Martin Jensäter

Regionschef Väst och Syd

Martin har ca 15 års erfarenhet av försäljning och rekrytering inom IT och började sin IT-karriär som IT-tekniker. Han har en god människokännedom och berikas av mångfald och variation både i yrkeslivet och privat.