IT Support & Operations

Rekrytering och konsulter inom IT-support, infrastruktur, systemadministration, molntjänster och IT-drift.

Business IT

Rekrytering och konsulter - ledare och verksamhetsnära roller inom t.ex. projektledning, kravanalys, test och affärssystem.

Software & Development

Rekrytering av utvecklare – med specialisering inom backend och frontend, DW/BI-databas, mjukvaruarkitekter och CTO-roller.

Wise IT Inhouse

Din professionella rekyteringspartner inhouse hos er - IT-rekryterare, IT-researchers, konsultation och rekryteringsåtaganden.

Backend utvecklare

Vad gör egentligen en backend utvecklare? Här kan du läsa mer om arbetsuppgifter, lön och framtidsutsikter för personer inom backendutveckling.

Är du på jakt efter någon om kan hjälpa er med backend utveckling? Då har du kommit helt rätt! Vi på Wise IT kan hjälpa dig att hyra eller rekrytera en backend utvecklare. 

Om yrket 

Backend är den teknik och programmering som påverkar en hemsida eller mjukvaras funktionalitet. Backend kod är helt nödvändig för att en hemsida eller mjukvara ska fungera som den ska, men kodens effekter syns faktiskt aldrig för slutanvändaren. Detta beror på att backend utveckling sker på serversidan, alltså ”bakom kulisserna”, till skillnad från frontend utveckling som påverkar klientsidan och således användarens gränssnitt. 

Så vad gör en backend utvecklare? Backend utvecklaren är specialiserad på programmeringsspråk inom backend och ser till att skapa och underhålla kod som fungerar. Backend koden kommer se till att det blir rätt när servrar och databaser kommunicerar med varandra genom så kallade API-anrop, som utför operationer/uträkningar på vad som faktiskt händer när man trycker på en knappDet är backend utvecklarens uppgift att se till att denna process fungerar och levererar rätt resultat. Dessa resultat presenteras sedan på ett begripligt och visuellt sätt för slutanvändaren genom frontend kod som istället utvecklas av en frontend utvecklare.  

Arbetsuppgifter för backend utvecklare 

I rollen som backend utvecklare arbetar man ofta tätt ihop med en person som är ansvarig för hemsidans utseende, t. ex en frontend utvecklare eller webbutvecklare. Det är viktigt att ha ett lösningsorienterat förhållningssätt för att kunna komma på kreativa sätt att lösa eventuella problem som uppstår. Jobbet som backend utvecklare innebär mycket programmering så det är en fördel om du har ett naturligt intresse för detta.  

Scrolla ner för att läsa mer om vanliga arbetsuppgifter! 

Vill du bli kontaktad?

Vi hjälper gärna dig som har behov att hyra eller rekrytera backend utvecklare. Fyll i formuläret här så hör vi av oss!


Backend-utvecklare

Anlita eller rekrytera Backend-utvecklare

Vi finns till för dig som har ett behov av att hyra eller rekrytera backend utvecklare. Tillsammans bygger vi upp utvecklingsteamet med den kompetens just ni behöver.

Vanliga arbetsuppgifter för Backend utvecklare:

 • Bygga integrationer mellan olika system så de kan prata med varandra 
 • Bygga databaser och en struktur där bolagsdata kan lagras 
 • Skriva kod med hjälp av språk och ramverk 
 • Se till att betallösningar fungerar och att data lagras säkert 
 • Skapa och utveckla API:er 

Specialiseringar och fördjupningar för Backend utvecklare

Det är vanligt att backend utvecklare tycker om att specialisera sig. Därför brukar många välja att fördjupa sig i kanske två eller tre programmeringsspråk och bygger sedan sin karriär utifrån det. Precis som inom andra yrkesroller finns det möjlighet att avancera. Det skulle kunna vara en roll som senior backend developer eller lead developer. Du kan också gå mer åt frontend och bli en så kallad fullstack developer – någon som utveckla i både frontend och backend 

Utbildning 

Det finns flera vägar att gå för dig som vill bli backend utvecklare. Du kan antingen läsa en utbildning på högskola/universitet eller gå en yrkesförberedande linje inom backend utveckling. En del företag erbjuder också intensivutbildningar där du kan få kompetenserna du behöver för att jobba inom backend utveckling.   

Framtidsutsikter 

Framtidsutsikterna för backend utvecklare är goda. Tekniken är framtiden för många bolag och allt fler efterfrågar kompetens inom backend utveckling.  

Lön 

Backend utvecklare har en lön på ungefär 40.000 – 60.000 kr enligt de senast tillsatta tjänsterna hos oss. Naturligtvis, tar vi alltid en individuell lönediskussion om du skulle få ett jobb via oss.  

Tech Stack för backend utvecklare

Man brukar prata om att personer som jobbar inom backend utveckling har en så kallad Tech Stack. Det är en samling teknologier och program som utgör backend utvecklarens kompetensgrund. Här nedan hittar du några exempel på de vanligaste inom området.   

Populära webbservrar: 

 • Apache 
 • NGINX 
 • Microsoft IIS 

Populära programmeringsspråk för backend utvecklare och deras respektive ramverk: 

 • Javascript → Node.js, Express, Vue.js, React.js, Angular och Typescript 
 • Java → Spring och JSF 
 • Python → Django och Flask 
 • C# → ASP.NET MVC och ASP.NET CORE 

Populära mjukvaror för databaser: 

 • MySQL 
 • SQL Server 
 • PostgreSQL 
 • Oracle 
 • Mainframe 

Populära versionshanteringsprogram: 

 • Git 
 • Subversion 

Populära värdplattformar för molntjänster: 

 • Amazon Web Services 
 • Heroku 
 • Google Cloud Platform 
 • Microsoft Azure 

Relaterade sidor

VAD ÄR BACKEND?

Backend utgörs oftast av tre komponenter; en server, en databas och en applikation. Tillsammans arbetar de olika komponenterna för att bilda ett system som sedan görs användbart av frontend utvecklare. Mellan dessa komponenter arbetar backend utvecklare med kod för att upprätthålla säkerhet, struktur och innehåll. 

Servers

I en webbsida eller ett system arbetar ofta flera olika servers för att bearbeta förfrågningar från användaren. Servrarna är fundamentala för systemet då de tar emot samt driver all trafik som begärs eller kommer in. En typ av server, är den s.k. webbservern som hjälper webbsidor att ta emot och bearbeta input direkt från användarna. Dessa servrar kan tyda simpla strukturspråk som HTML och designkod som CSS och direkt ta fram resultat som användaren letar efter. De olika förfrågningarna som skickas in brukar oftast genomföras enligt HTTP, vilket är ett protokoll för hur förfrågan och svaren ska ske mellan webbsidan och servern. Den vanligaste typen av webbserver kallas Apache och används idag av mer än hälften av världens alla webbservrar.  

När användaren begär åtkomst till en fil tar dock en app server över förfrågan då meddelandet inte längre är begränsat till HTML. App servern skapar därefter en ny förfrågan till databasservern som besitter allt innehåll. App servers arbetar ofta gentemot webbservers men används även inom klusteranalys, failover och andra affärslogiska implementeringar. Microsofts ramverk .NET fungerar ofta som en app server och är idag ett väldigt eftertraktat system att arbeta inom. 

Databaser

Den sista servern som nås är alltså databasservern vilken ansvarar för lagring av information. Databasservers kan vara uppbyggda på olika sätt beroende på hur logistiken och strukturen ska vara konstruerad. Den största skillnaden mellan databaser är om de är relationella eller icke-relationella vilket är två olika sätt att lagra information. Relationella databaser organiserar data enligt definierade kolumner medan icke-relationella databaser kan spara olika sorters information på ett och samma dokument. Relationella databaser är oftast uppbyggda av SQL språk som är designade för att bearbeta och strukturera data på ett effektivt sätt genom att skapa tilldelade platser för varje typ av information. Med hjälp av databashanterare som exempelvis mySQL kan backendutvecklare sedan interagera med dessa databaser för att spara, framställa och editera all data. 

Icke-relationella databaser arbetar inte efter en strikt struktur som de relationella och är därav mer flexibla när det kommer till att ta sig an data som blivit ihopsamlad. På grund av den exponentiella expansionen av information över internet de senaste åren har icke-relationella databaser blivit mer användbara. Termen Big Data är ett begrepp som dragit mycket uppmärksamhet de senaste åren då flera websidor och applikationer samlat på sig information som inte blivit strukturerad. Med hjälp av icke-relationella databashanterare som NoSQL har backendutvecklare fått möjligheten att bearbeta all den data som samlats ihop. Man brukar säga att icke-relationella databaser är dokumentorienterade vilket betyder att de innehåller dokument med mycket ostrukturerade data. Backendutvecklarnas jobb är sedan att i dessa databaser ta fram specifika data med hjälp av SQL förfrågningar och egna specialiserade APIs.

Kolla in några av våra senaste jobb!

Kontakt

×

Är du kandidat och söker nytt jobb? Connecta med oss här!

Kontakt


Är du kandidat och söker nytt jobb? Connecta med oss här!

Registrera dig här

Genom att skicka formuläret godkänner du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med vår Privacy Policy.