“Det finns inte tillräckligt med kompetens”, “Hur ska jag att hitta en vass kodare?”, “Alla vill ha kompetent IT-personal, hur kan vi locka rätt kompetens?”.

I Sverige upplever 58 % av IT-företagen att det är svårt att rekrytera rätt personal. Som Mattias Loxi skriver: “Konkurrensen att attrahera rätt personer till ditt företag är stenhård, och hårdare kommer det att bli.” Enligt IT & Telekomföretagens rapport saknas det för närvarande 30 000 personer med rätt IT-kompetens i Sverige. Och om bara några år, 2020, väntas det saknas hela 60 000 personer.

Hur kan du framtidssäkra din rekryteringsprocess? Min kollega Jennifer Råsten har pratat om detta tidigare, och varför det är viktigt. Nu ska vi prata om hur du gör för att framtidssäkra ditt företag. Här kommer tre tips för hur du framtidssäkrar din rekrytering genom att hitta all kompetens som finns på marknaden.

1. Ta ett steg tillbaka och titta på hela rekryteringsprocessen

Jag träffade nyligen en kompis till mig som berättade hur hennes organisation gör med rekrytering. Det visade sig att alla Hiring Managers rekryterade på olika sätt. Så kan det vara med snabbväxande organisationer. Oavsett var man är i företagets tillväxt, finns det ett sätt man rekryterar på. Hur gör man i dagsläget? Finns det delar där ni tappar folk eller missar målgrupper?

2. Titta först på sourcingen

Vem gör din sourcing? Vilka ord letar de efter? Hur påverkar de själva urvalet som tas fram? Hur skiljer ni er från era konkurrenter? Oavsett om ni använder interna eller externa rekryterare eller en kombination, så vill folk veta vilka mål ni har för olika målgrupper. Vilka mål vill du ha gällande kvinnor och män i processen? Vill ni hitta andra målgrupper i sourcingen?

3. Se över vilket språk ni använder

Det finns mycket att göra bara med texten och bilderna i själva annonsen. Lek med detta – det finns massor med inspiration på den här sidan.

Vill du höra mer?

Det här kan vara en stor möjlighet för ditt företag att sticka ut. Hur vill ni vara? Vill ni locka alla intressanta människor och lyckas rekrytera brett? Om du vill komma, nätverka och diskutera detta med oss, och höra mer om metoden som Jennifer Råsten och jag skapar för att hjälpa rekryterare, chefer, HR och Hiring Managers att rekrytera på ett inkluderande sätt, kom gärna till vårt frukostseminarium på den 21 september hos Wise IT. Om du vill ha stöd i de här frågorna så skapar vi smågrupper av rekryterare och chefer som träffas för att kompetensutveckla sig själva varje månad, du är inbjuden att vara med i gänget!


Läs mer – ladda ner guide

Vill du läsa mer om att attrahera framtidens IT-medarbetare? Ladda ner vår guide med 6 saker du måste veta som arbetsgivare.

Guide: Så attraherar du den nya IT-generationen

Rapport

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Alice Marshall

Grundare Equality Inc.

Alice Marshall har jobbat med ett stort antal organisationer och företag med att utveckla strategier och sätta upp mål för ökad jämställdhet och mångfald. Hon specialiserar sig inom IT-branschen och har föreläst och utbildat ingenjörer och anställda på Spotify, HP, Oracle, Chalmers, Lunds universitet, KTH, Försvarsmakten och många fler.