Går du i tankar om att starta eget som IT-konsult men är osäker på om det är rätt för dig och på hur du ska bedöma de ekonomiska och praktiska aspekterna av att driva eget? För de allra flesta är det ett friare arbetsliv som lockar, och möjligheten att själv kunna styra över både sin tid och sin ekonomi. Många värderar också de möjligheter till personlig och kompetensmässig utveckling som frilanslivet ger. Vi har sorterat upp några områden att tänka igenom och som vi hoppas kan vara till hjälp för att känna dig tryggare i ditt beslut. 

Marknadsförutsättningar

Vilka typ av uppdrag vill du arbeta med? Hur ser marknadsförutsättningarna ut? Generellt sett vet vi att efterfrågan på IT-kompetens är stor men det kan se olika ut inom olika områden. Fråga runt i ditt nätverk hur läget ser ut inom just dina kompetensområden. Vad finns det för ingångar genom de stora konsultplattformarna, genom konsultbolag och direkt hos företag? Är konkurrensen stor? Efterfrågan hög? Hur ser ersättningsnivåerna ut?

Dina egna ekonomiska förutsättningar

Hur ser dina ekonomiska förutsättningar ut? Har du en buffert att använda under tiden som du startar upp eller om du hamnar mellan uppdrag? Har du möjlighet att gå ner i tid, alternativt starta upp ditt företag parallellt med mitt nuvarande arbete? Hur ser dina möjligheter ut att kliva in i ett eller flera första uppdrag – har du redan fått frågan eller behöver du börja från början?

Drivkrafter och utmaningar

Saker brukar bli tydligare för oss när vi får ner dem på ett papper eller i ett dokument. Vi har fyllt i några exempel i en enkel tabell, men rekommenderar att du börjar med en helt tom för att låta just dina drivkrafter och osäkerheter ta plats.

Därför vill jag starta eget: Det här tror jag blir utmanande:
  • Jag vill kunna styra över min tid och vad jag arbetar med
  • Jag tilltalas av att kunna ha större kontroll över min ekonomi
  • Jag vill prova något nytt och se många olika organisationer
  • Jag tror att konsultrollen passar mig
  • Det är stor efterfrågan på min kompetens
  • Jag känner mig osäker på om jag klarar av all administration och regler kring att ha bolag
  • Jag gillar inte att sälja
  • Jag är osäker på hur jag ska hitta uppdrag och på om jag kommer att kunna dra in tillräckligt med pengar

 

Plan B

Känns det som att det är allt eller inget? Det behöver det inte vara. Många provar genom arbetslivet olika anställningsformer under olika perioder. Kanske träffar du under ett konsultuppdrag en organisation som du trivs med och som du gärna skulle vilja kliva över i anställning hos? Det betyder inte att du inte kan kliva tillbaka i konsultrollen igen längre fram. Kanske behöver du komma igång och prova för att se vad som passar dig? Om tajmingen är fel eller om du ångrar dig finns inget som hindrar att du söker anställning igen. Känner du osäkerhet kring administrativa delar eller att behöva sälja finns alternativ. Lockas du inte alls av själva företagandet kan du välja att anlita ett egenanställningsföretag som står för f-skatt, fakturering och administration, mot en del av intäkten. Du kan självklart också med eget företag ta hjälp med hela eller delar av bokföringen och redovisningen. Behöver du stöd i att hitta uppdrag kan du gå via konsultmäklare och konsultföretag

Våga prova!

Har du gått i tankarna på att frilansa som IT-konsult ett tag är vår rekommendation absolut att våga prova. Det finns flera olika sätt att göra det på och det behöver inte vara för alltid. Här är några artiklar för dig som vill läsa vidare:

Prenumerera på bloggen