Senaste åren har tekniken inom IT-branschen förändrats en hel del. Vår vardag har blivit alltmer digital och den tekniska utvecklingen sker hela tiden utan att vi egentligen märker det. För bara några år sedan fanns inte Smartphones. Vi förundrades över ny teknik som kom och tyckte det var banbrytande med ny teknik. Lika snabbt glömde vi bort den nya tekniken som snabbt byttes ut till ännu nyare alternativ. Vem minns Palm Pilots som var föregångare till dagens Smartphones? Eller Microsofts Zune som var tänkt att utmana Apples iPod? Och som kom och försvann snabbare än vi hann blinka.

Nya IT-titlar speglar teknikutvecklingen

I takt med att tekniken går framåt i ett rasande tempo, har titlar på IT-roller också börjat uppdateras. Om än inte i lika snabb takt. Vi jobbar fortfarande med gamla traditionella roller som IT-supporttekniker, IT-chef och drifttekniker. Men det kokar och bubblar och nya rolltitlar börjar sakta bli mer och mer etablerade. Marknad och IT samarbetar mer och mer och de nya digitala rollerna är på snabb frammarsch.

Varför är det viktigt med titlar?

Varför är det viktigt att hänga med i de nya titlarna då? Jo framförallt när vi pratar om att attrahera marknadens hetaste kandidater. Ska du rekrytera in nya talanger till ditt företag? Glöm inte bort att se över era gamla rolltitlar. Enligt jobbsökande kandidater idag betyder titlar en hel del när de söker jobb. Titeln ska spegla företagets marknadsposition och visa på om man arbetar i framkant och är nytänkande. Att sätta nya fräscha titlar på sina roller visar på ett framåttänk, ett branschmedvetande och ett starkt employer brand. Och vem vill inte hellre arbeta som Data Center Support Specialist än som Servicedeskmedarbetare.


Mer lästips från bloggen:
Våga välj motivation framför kvalifikation


Några nya heta titlar

Nedan hittar du några nya heta titlar som verkar ha kommit för att stanna. I alla fall ett litet tag …

Data Flow Analyst: Tolkar data och förstår strömningar, helst innan någon annan gör det.

Content Evangelist:  Jobbar med vad företaget berättar och framförallt hur och i vilket sammanhang det görs.

Network Explorer: Ansvarar för att bygga företagets affärer med hjälp av nätverk och utvecklas tillsammans med omgivningen.

CDO – Chief Digital (kan också stå för Data eller Diversity) Officer: Leder digitala förändringsprocesser i företaget.

CXO – Chief Experience Officer: Ansvarar för den övergripande upplevelsen (både internt och externt) av en organisation.

Data Visualiser: Skapar struktur och överblick för att visa att affärsmöjligheter från data är nyckeln till framgång.

Molntjänstspecialist: Handlar om att avgöra vilka tjänster som kan köras i molnet med hänsyn till säkerhet och tillgänglighet

CINO – Chief Innovation Officer: Ansvarar för företagets innovationsprocess gällande strategier, affärsmöjligheter och ibland även teknik.


Läs mer – ladda ner guide

Vill du läsa mer om att attrahera framtidens IT-medarbetare? Ladda ner vår guide med 6 saker du måste veta som arbetsgivare.

Guide: Så attraherar du den nya IT-generationen

Rapport

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Linda Freij

Tidigare vice vd & affärsområdeschef konsultverksamheten, Wise IT

Linda har 18 års erfarenhet av IT-branschen och har haft många olika roller inom branschens mest spännande delar. Hennes bakgrund sträcker sig från IT-teknik och serverdrift till Konsultchef, Key Account Manager och Rekryteringskonsult av IT-specialister.