Vad gillar de så eftertraktade utvecklarna egentligen? Här får du svar på allt från hur viktig lönen är till om utvecklare föredrar Star Wars eller Star Trek.

Utvecklarforumet Stack Overflow genomför varje år en global undersökning. I år deltog 56 033 utvecklare i 173 länder. Jag har sammanställt det bästa från Stack Overflow Developer Survey 2016 och börjar givetvis med det viktigaste.

Star Wars eller Star Trek?

Svaret skiljer sig beroende på ålder. Bland utvecklare under 50 år är Star Wars överlägset mest populärt. Trekkisarna är 50 år och uppåt. Men, de fyra populäraste sci fi-serierna är varken Star Wars eller Star Trek – det är Firefly, Stargate, Doctor Who och Babylon 5.

Hur viktig är lönen?

63 % av utvecklarna tycker att lönen är viktig när hen överväger nya jobbmöjligheter. Det är visserligen en majoritet av alla som svarat men det innebär också att 37 % inte har angett lönen som viktig.

I undersökningen finns en jämförelse mellan lönenivå i olika länder och hur viktig lönen anses vara. Trenden är att i länder med lägre lön är lönen viktigare och tvärtom. Sverige och även Finland sticker ut rejält i den här jämförelsen. Lönerna är på en medelnivå men väldigt få utvecklare tycker att lönen är avgörande.

Stack overflow_salary chart

Vad mer är viktigt för utvecklare?

Utöver lön är följande saker viktiga:

  • Balans mellan jobb och fritid (50 %)
  • Företagskultur (42 %)
  • Bra kollegor (40 %)
  • Flexibel arbetstid (37 %)
  • Bygga något meningsfullt (36 %)
  • Bygga något innovativt (32 %)

Fler prioriteringar hittar du här.

Svaren visar också att prioriteringarna förändras med erfarenheten. Tekniken, möjligheten att påverka och möjligheten att jobba på distans ökar i vikt ju längre erfarenhet en utvecklare har. Samtidigt minskar jobbtitel i betydelse.

Hur många utvecklare kan tänka sig att byta jobb?

Endast 15 % letar aktivt efter nytt jobb och 78 % letar inte aktivt men är ändå öppna för nya jobbmöjligheter. Det vanligast sättet att hitta nytt jobb är genom vänners rekommendationer, olika webbplatser och externa rekryterare.

Stack overflow_looking for new job

Var är kvinnorna?

Avslutningsvis, bara 6 % av de som svarat på undersökningen är kvinnor och de finns främst i roller som designers, quality assurance och frontend-utvecklare. Bland alla utvecklare i undersökningen är rollerna fullstack-utvecklare och backend-utvecklare vanligast och här finns ännu färre kvinnliga utvecklare.

Stack overflow_gender

Hela undersökningen: Stack Overflow Developer Survey Results 2016


Vill du läsa mer?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Annika Lissjos

Marknadschef, Wise IT

Jag arbetar med digital företagskommunikation med fokus på att skapa affärsmöjligheter och karriärutveckling inom IT-området. Kort och gott: jag vill förbättra kommunikationen för att förbättra verksamheten! I bloggen skriver jag om rekrytering som marknadsföring och om hur vi tar beslut baserade på digitala upplevelser.